obratite pažnju

Teško ćete zaspati, budićete se po više puta: 5 namirnica koje treba da IZBEGAVATE pre odlaska u krevet

1

Dobro je poznato da poslednji obrok u danu ne treba da bude obilan, ali važno je znati da postoje namirnice koje ne bi smele da se nađu u njemu

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Kvalitetan san je veoma važan za zdravlje ― on održava mozak zdravim i funkcionalnim, preventiva je hroničnih oboljenja, korisno je za imuni sistem... Stručnjaci preporučuju između sedam i devet sati neprekinutog sna, a jedan od načina da sebi omogućite lakše uspavljivanje i kvalitet spavanja jeste i adekvatan način ishrane.


Nedavno smo pisali o tome koje namirnice je preporučljivo jesti pre odlaska u krevet, ali koje bi trebalo izbegavati u širokom luku? Ovo su neke koje pripadaju ovoj drugoj grupi.

 

  • Paradajz

 

Paradajz
foto: Profimedia

Ovo voće, koje nutricionisti klasifikuju kao voće, prepuno je vode, a sadrži i tiramin, jedinjenje izvedeno uz aminokiseline po imenu tirozin. Ono podstiče oslobađanje noradrenalina, koji mozak postavlja u "režim za borbu", a to otežava opuštanje i san.

 

  • Celer

 

Celer
foto: Profimedia

Ovo povrće je prirodni diuretik, zbog čega se može dogoditi da vas priroda probudi, odnosno da ustajete tokom noći kako biste posetili kupatilo.

 

  • Brokoli

 

brokoli
foto: Profimedia

Brokoli je povrće veoma bogato vaknima, što je korisno za organizam, ali znači i da je bakterijama u gastrointestinalnom traktu teže da ga obradi. To može da utiče na stabilnost sna i, uopšte, mogućnost da zaspimo.

 

  • Meso

 

svinjske šnicle
foto: Shutterstock

Ni previše proteina nije dobro za san ― novija istraživanja pokazala su da namirnice koje sadrže mnogo proteina i masti mogu da ometaju biološki sat, čine da se osećamo tromije, pa se preporučuje da se, recimo, svinjetina jede ranije u toku dana.

 

  • Čokolada

 

sufle, čokoladni kolač, kolač iz tegle, tegla, čokolada
foto: Shutterstock

Na stranu to što su slatkiši uopšte loša ideja pre odlaska u krevet ako brinete o liniji, imajte na umu da se u čokoladi nalazi kofein. Što više čokolade pojede, više ćete kofeina uneti u organizam i biće vam teže da utonete u carstvo snova.


Ne pijete kafu pre odlaska u krevet, zar ne? Isto tako, ni čokolada nije dobra ideja!
 

 

makonda-tracker