Često čujemo savete za detoksikaciju jetre, za koju stručnjaci stalno podsećaju da nije moguća jer ne postoji "čarobni štapić" koji će je očistiti. Ipak, naučna istraživanja su dokazala da određene namirnice mogu značajno da joj pomognu da radi nesmetano.

Ishrana igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja jetre. Mnoge namirnice sadrže jedinjenja za koja se pokazalo da pomažu u poboljšanju rada enzima jetre, štite od nakupljanja masti i smanjuju upalu i oksidativni stres.
Jetra je odgovorna za brojne procese u telu – od proizvodnje proteina, holesterola i žuči do skladištenja vitamina, minerala, pa čak i ugljenih hidrata.
Takođe, razgrađuje toksine poput alkohola, lekova i prirodnih nusproizvoda metabolizma, zbog čega je održavanje jetre u dobrom stanju važno za održavanje ukupnog zdravlja.
Кoja je najbolja hrana za jetru?
1. Кafa

Кafa je jedno od najboljih pića koje možete popiti za unapređenje zdravlja jetre.
Istraživanja su pokazala da konzumiranje kafe štiti jetru od bolesti, čak i kod onih koji već imaju zdravstvene probleme u vezi sa ovim organom.
Na primer, pregled više studija, objavljen 2016. godine u medicinskom listu Alimentary Pharmacology & Therapeutics, pokazale su da ispijanje kafe pomaže u smanjenju rizika od ciroze ili trajnog oštećenja jetre kod ljudi sa hroničnim oboljenjem jetre.
Kafa takođe može pomoći u smanjenju rizika od razvoja uobičajenog tipa raka jetre i ima pozitivne efekte na bolesti i upale jetre.
2. Čaj

Svi znamo da je čaj koristan, a istraživanja su pokazala da može imati posebne koristi konkretno za jetru.
Pregled 15 studija iz 2020. godine otkrio je da zeleni čaj smanjuje nivoe enzima jetre kod ljudi s nealkoholnom masnom bolešću jetre.
3. Grejpfrut

Grejpfrut sadrži antioksidanse koji prirodno štite jetru, a dva glavna su naringenin i naringin.
Poznato je da se zaštitni efekti grejpfruta javljaju na dva načina — smanjenjem upale i zaštitom ćelija.
4. Borovnice i brusnice

Borovnice i brusnice sadrže antocijanine, antioksidanse koji ovom bobičastom voću daju prepoznatljivu boju. Oni su takođe povezani sa mnogim zdravstvenim prednostima.
Jedna studija iz 2021. godine otkrila je da uzimanje dodatka brusnice tokom šest meseci poboljšava steatozu jetre, ili masnu jetru, kod ljudi koji žive s nealkoholnom masnom bolešću jetre.
5. Grožđe

Grožđe, posebno crveno i ljubičasto grožđe, sadrži razna korisna biljna jedinjenja koja mogu biti od koristi za zdravlje jetre.
Studija iz 2020. godine, sprovedena nad pacovima, sugeriše da grožđe i sok od grožđa mogu imati različite zdravstvene prednosti, iako je nejasno da li je efekat isti i na ljude.
Prednosti mogu uključivati:
- smanjenje upale
- sprečavanje oštećenja ćelija
- povećanje nivoa antioksidansa
6. Sok od cvekle

Sok od cvekle je izvor nitrata i antioksidanasa poznatih pod imenom betalaini.
Studije na životinjama su pokazale da sok od cvekle može pomoći u smanjenju oksidativnog oštećenja i upale jetre.
7. Kupusasto povrće

Kupusasto povrće je poznato po visokom sadržaju vlakana, a bogato je i korisnim biljnim jedinjenjima, piše Healthline.
Neki primeri takvog povrća su:
- brokoli
- prokelj
- kupus
- kelj
- karfiol
8. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su bogati sa nekoliko ključnih hranljivih materija, uključujući:
- zdrave masti
- antioksidansi
- vitamin E
- korisna biljna jedinjenja
Ovi hranljivi sastojci su odgovorni za nekoliko zdravstvenih prednosti.
Studija iz 2019. godine otkrila je da je ishrana koja sadrži više orašastih plodova povezana sa smanjenim rizikom od nealkohole masne bolesti jetre.
9. Masna riba

Masne ribe sadrže omega-3 masne kiseline, zdrave masti koje pomažu u smanjenju upale i povezane su s nižim rizikom od srčanih oboljenja.
Analiza iz 2016. godine otkrila je da omega-3 masne kiseline pomažu u smanjenju masti u jetri i triglicerida kod onih s nealkoholnom masnom bolešću jetre ili nezalkoholnim steatohepatitisom.
10. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje se smatra zdravom mašću zbog mnogih zdravstvenih prednosti, uključujući pozitivne efekte na srce i metaboličko zdravlje, a poznato je i da pozitivno utiče na jetru.
Prema studiji iz 2018, mediteranska dijeta, koja je bogata maslinovim uljem, može biti povezana s nižim rizikom od masne jetre kod starijih osoba.
BONUS VIDEO
Podaci o transplataciji jetre u Srbiji poražavajući