odlično za dijetu

Najbolji doručak za mršavljenje pravi se za 5 minuta: Posle njega jedete daleko manje nego inače, a salo se topi

0

Da biste bili energični, raspoloženi i siti satima posle doručka vrlo je važno šta birate za prvi obrok u toku dana, a najzdravija opcija je jednostavna za pripremu i fenomenalnog ukusa.

Doručak je najvažniji obrok u toku dana, naročito ako pokušavate da se rešite viška kilograma
Doručak je najvažniji obrok u toku dana, naročito ako pokušavate da se rešite viška kilogramafoto: baranq/Shutterstock

Ukoliko želite da smršate, verovatno da jete sve od sebe da pojedete što manje, ali izbegavanje doručka je jedna od najlošijih stvari koje možete da uradite.


Brojna istraživanja pokazala su da je doručak korak koji ne sme da se preskače u dnevnom jelovniku ukoliko želite da se rešite viška kilograma, kao i da se u toku dana unese manje kalorija ako ste jeli u jutarnjim satima. Što, ipak, ne znači da treba da preterate.


Doručak je najvažniji obrok u toku dana, a ljudi obično kad se probude napune stomak. Nažalost, čak i oni koji doručkuju hleb, citrusno voće i šolju kafe na poslu se osećaju umorno – ističe dr Svati Rei, sertifikovani indijski savetnik za ishranu.

Zato je ključno odabrati za doručak namirnice koje će nam pružiti mnogo energije, proteina, vitamina i minerala, a sve to i mnogo više dobijamo ako doručkujemo – jaja.

 

Jaja za doručak

 

Ona su hranljiv izbor za doručak jer obezbeđuju obilje proteina, koji su neophodni za rast i održavanje mišića, a uz to podstiču osećaj sitosti, što je pokazala studija objavljena 2020. godine u medicinskom časopisu Journal of Obesity & Metabolic Syndrome.

 

Jaja se često preporučuju kao vrlo poželjna namirnica na dijeti
Jaja se često preporučuju kao vrlo poželjna namirnica na dijetifoto: Marian Weyo/Shutterstock

U okviru istraživanja otkriveno je da su učesnici studije koji su jeli jaja za doručak kasnije bili manje gladni od onih koji su konzumirali žitarice. Grupa koja je doručkovala jaja je, takođe, kasnije unosila manje kalorija tokom ručka, što dalje navodi na zaključak da jaja mogu pomoći u kontroli telesne težine.

To na prvom mestu jaja duguju proteinima, a još neki od njihovih korisnih činilaca su i:

  • vitamin A,
  • vitamini B grupe, uključujući folate,
  • luetin i zeksantin, antioksidansi koji su korisni za zdravlje očiju i mogu da imaju blagotvorno dejstvo na kožu, jetru i kardiovaskularno zdravlje,
  • holin, vitalna hranljiva materija za mozak i jetru i
  • gvožđe, kalcijum i druge esencijalne minerale.

(* Prema podacima baze FoodData Central, koju je napravilo američko Ministarstvo poljoprivrede).


Kako jesti jaja za doručak za mršavljenje?

 

Poširano jaje pravi se lako iako mnogima zvuči pomalo komplikovano, a odličan je način da pripremite ukusno jelo od jaja bez dodatih masnoća u vidu ulja, putera, maslaca ili svinjske masti
Poširano jaje pravi se lako iako mnogima zvuči pomalo komplikovano, a odličan je način da pripremite ukusno jelo od jaja bez dodatih masnoća u vidu ulja, putera, maslaca ili svinjske mastifoto: Shutterestock/sweet marshmallow

Naravno, jaja su kalorična, ali i toliko hranljiva da je većina stručnjaka saglasna da ne treba previše da se opterećujemo time. Naravno, pozitivni efekti na figuru primećeni su samo kod onih učesnika raznih istraživanja koji su jaja jeli s minimalnom količinom masnoće. Na primer, 100 grama kuvanog jajeta ima oko 150 kalorija, dok ista količina jaja pečena s kašikom ulja ima 280 kalorija!


Zbog toga je odlična opcija poširano jaje, u kombinaciji s avokadom kao izvorom zdravih masti i mnogih nutrijenata, a dodajte tome i integralni hleb i možete biti sigurni da ćete se dobro najesti i ostati siti satima. I neće vas gristi savest zbog toga šta ste doručkovali!


Kako se pravi poširano jaje?


Poširanje jaja mnogi izbegavaju jer zvuči komplikovano, a zapravo je u pitanju vrlo jednostavan način da pripremite ovu superzdravu namirnicu.

  1. Zagrejte vodu u dubljem loncu ili šerpi.
  2. Razbijte jaje i stavite ga na plitak tanjirić.
  3. Kad voda proključa, smanjite temperaturu na najnižu opciju, pa kašikom ili kutlačom promešajte vodu tako da napravite vrtlog u sredini lonca.
  4. U vodu sipajte1-2 kašike sirćeta (alkoholnog ili jabukovog, svejedno je).
  5. Zatim pažljivo spustite razbijeno jaje u sredinu vrtloga ključale vode.
  6. Kuvajte oko tri minuta, tj. dok jaje spolja ne bude belo i tvrdo, a u sredini tečno.

Recept za poširana jaja s avokadom

 

Avokado tost sa poširanim jajetom i začinima odlična je opcija ako želite da smršate siti i zdravi
Avokado tost sa poširanim jajetom i začinima odlična je opcija ako želite da smršate siti i zdravifoto: Stepanek Photography/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 1 kriška integralnog hleba po izboru
  • 1 poširano jaje
  • ½ avokada
  • so i biber po ukusu
  • 1 kriška limuna po želji


Priprema

  1. Hleb stavite u toster da se zapeče.
  2. Presecite avokado napola. Polovinu koju nećete iskoristiti i planirate da odložite u frižider obavezno umotajte u foliju ili stavite u poklopljenu kutiju jer se brzo kvari. Drugu polovinu zgnječite viljuškom, pa začinite po želji – iscedite malo limuna i dodajte so i biber.
  3. Namažite time tostiran hleb, pa preko stavite poširano jaje.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Nov način da spremite jaja na oko

 

makonda-tracker