Jedna od naših najpoznatijih glumica ima savršen recept za napitak koji reguliše telesnu masu i daje joj snagu da izdrži naporna snimanja
Glumica Anica Dobra lagano je uplovila u sedmu deceniju života, ali je to ne sprečava da bude vitalna, da ima savršenu liniju i bude puna energije, koja joj je neophodna za posao kojim se bavi.
Ona se oduvek trudila da bude negovana i da održava optimalnu telesnu težinu, a u mladosti su je mnogi smatrali srspkim seks simbolom. Ipak, ona sebe nikada nije tako doživljavala.
Kako je u više navrata isticala više joj prijaju komplimenti koje dobija kao glumica, nego kao žena.
- Sve te kritičare koji za mene kažu da sam seks simbol vodim odmah na piće!. Osvrćući se na prošle uloge, teško da bih mogla da pronadjem neku na osnovu koje bi ljudi mogli da kažu tako nešto za mene. Smatram da svaki kvalitetan glumac, koji ima dobru harizmu, može da bude sve što je potrebno, ne samo seks simbol. Pripadam srednjoj generaciji i više ni ne očekujem da neko hvali moj izgled. Medjutim, uvek mi prija kompliment koji se ne odnosi na lepotu, već prvenstveno na glumu - rekla je Anica Dobra u intervju za "Kurir"
- Pet puta godišnje pijem čaj od svežeg đumbira, a kada snimam, on je obavezan svakog dana. U veliki termos ubacim malo limuna ili meda, i u svakom trenutku je pored mene. Obično ‘sabijem’ dva litra - otkrila je ona.
Đumbir (Zingiber officinale) je biljka koja se koristi u kulinarstvu i tradicionalnoj medicini zbog svojih brojnih zdravstvenih prednosti. Njegova korisna svojstva proističu iz bogatstva bioaktivnih sastojaka, kao što su gingerol, šogol, i resveratrol, koji imaju antiinflamatorna, antioksidativna i druge povoljne efekte na ljudski organizam.
On je veoma bogat proteinima i vlaknima koji olakšavaju proces varenja, a dodatno podstiče proizvodnju žuči, što potpomaže razgradnju masnih naslaga.
Kako se priprema čaj od đumbira?
Priprema čaja od đumbira je jednostavna i može se napraviti na nekoliko različitih načina, u zavisnosti od željenih efekata i ukusa. Ovo je osnovni recepta za pripremu čaja od svežeg đumbira:
Sastojci:
- 1-2 cm svežeg korena đumbira
- 2 šolje vode
- 1 kašičica meda
- Sok od pola limuna
Priprema:
Operite koren đumbira i oljuštite ga (ako želite, možete ostaviti koru, jer ona nije štetna). Zatim ga iseckajte na tanke kriške ili rendajte (oko 1-2 cm korena je dovoljno za 2 šolje čaja).
Kuvanje: Stavite iseckani ili rendani đumbir u vodu i kuvajte na srednje jakoj vatri oko 10 minuta. Ako želite jači čaj, možete ga kuvati i 15-20 minuta.
Procedite: Nakon što je čaj kuvao, procedite ga kroz cediljku u šolju, uklanjajući komadiće đumbira.
Dodajte začine: Po želji, možete dodati malo meda za zaslađivanje i sok od limuna za dodatnu svežinu i vitamine.
Serviranje: Pijte čaj dok je još topao. Čaj možete piti 1-2 puta dnevno, posebno ujutro ili pre spavanja.
Bonus video:
Anica Dobra o poznatoj srpskoj seriji