topla, pikantna & zdrava

Za mršavljenje, bolje varenje, jači organizam... Ideja za POSNI RUČAK – janija sa sočivom gotova u nekoliko poteza

0

Ukoliko uživate u janijama od povrća, ona čiji je glavni sastojak supezdravo sočivo nešto je što jednostavno morate da jedete ove zime.

Čorba od sočiva i raznog povrća
Čorba od sočiva i raznog povrćafoto: Food Fantasy/Shutterstock

 

Janija je u tradicionalnoj srpskoj i balkanskoj kuhinji poznata kao jelo od ovčijeg mesa, ali postoje i posni specijaliteti koji nose ovo ime.

 

Uglavnom se misli na pikantne čorbe s mnogo luka i začina, a jedna od hranljivijih je izdašna janija od sočiva, koja možete biti odlično rešenje za ručak u danima Božićnog posta.

 

S obzirom na to koliko je sočivo korisna namirnica u svačijoj ishrani, ovaj recept je nešto što svaki porodični kuvar treba da ima. Zahvaljujući velikoj količini vlakna, ovo jelo je poželjno u porodičnom jelovniku ako želite da se rešite viška kilograma, poboljšate varenje, niskokalorično je, niskomasno, puno vitamina, minerala, antioksidanasa... I vrlo ukusno!

Sastojci:

  • 300 sočiva
  • 1 glavica crnog luka
  • 10 čenova belog luka
  • 1 šargarepa srednje veličine
  • 1 paradajz
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašičice mlevene paprike
  • 1 crvena paprika
  • 3-4 kašike ulja
  • struk celera
  • so i biber po ukusu
  • peršun po želji
  • voda po potrebi


Priprema

 

  1. Sitno seckajte crni i beli luk i šargarepu, pa prodinstajte na ulju.
  2. U to ubacite dobro oprano sočivo i mlevenu papriku, nalijte 3 šolje vode, promešajte i ostavite da se krčka oko 20 minuta.
  3. Oljuštite i izrendajte paradajz, pa mu dodajte sitno seckanu papriku i celer. Dodajte začine po ukusu i, po potrebi, sipajte još vode.
  4. Kuvajte dok ne bude sve fino mekano, pa u čaši s malo vode razmutite brašno. Sklonite šerpu s vatre, umešajte razmućeno brašno, pa vratite da se kuva još minut do dva. Po želji ubacite peršun.

 

BONUS VIDEO

Rašina kuhinja: Čorba od celera 

 

makonda-tracker