Ukoliko uživate u janijama od povrća, ona čiji je glavni sastojak supezdravo sočivo nešto je što jednostavno morate da jedete ove zime.
Janija je u tradicionalnoj srpskoj i balkanskoj kuhinji poznata kao jelo od ovčijeg mesa, ali postoje i posni specijaliteti koji nose ovo ime.
Uglavnom se misli na pikantne čorbe s mnogo luka i začina, a jedna od hranljivijih je izdašna janija od sočiva, koja možete biti odlično rešenje za ručak u danima Božićnog posta.
S obzirom na to koliko je sočivo korisna namirnica u svačijoj ishrani, ovaj recept je nešto što svaki porodični kuvar treba da ima. Zahvaljujući velikoj količini vlakna, ovo jelo je poželjno u porodičnom jelovniku ako želite da se rešite viška kilograma, poboljšate varenje, niskokalorično je, niskomasno, puno vitamina, minerala, antioksidanasa... I vrlo ukusno!
Sastojci:
- 300 sočiva
- 1 glavica crnog luka
- 10 čenova belog luka
- 1 šargarepa srednje veličine
- 1 paradajz
- 2 kašike brašna
- 2 kašičice mlevene paprike
- 1 crvena paprika
- 3-4 kašike ulja
- struk celera
- so i biber po ukusu
- peršun po želji
- voda po potrebi
Priprema
- Sitno seckajte crni i beli luk i šargarepu, pa prodinstajte na ulju.
- U to ubacite dobro oprano sočivo i mlevenu papriku, nalijte 3 šolje vode, promešajte i ostavite da se krčka oko 20 minuta.
- Oljuštite i izrendajte paradajz, pa mu dodajte sitno seckanu papriku i celer. Dodajte začine po ukusu i, po potrebi, sipajte još vode.
- Kuvajte dok ne bude sve fino mekano, pa u čaši s malo vode razmutite brašno. Sklonite šerpu s vatre, umešajte razmućeno brašno, pa vratite da se kuva još minut do dva. Po želji ubacite peršun.
BONUS VIDEO
Rašina kuhinja: Čorba od celera





