čisto "gorivo"

Nutricionistkinja s Harvarda s 20+ godina iskustva tvrdi– ovo je 5 najboljih ideja za zdrav doručak

0

Ukoliko želite da pojedete nešto zdravo i istovremeno nahranite mozak i pomognete mu da se pokrene već od jutra, obavezno doručkujte nešto s ovog spiska.

Veoma je važno koju hranu birate za prvi obrok u toku dana
Veoma je važno koju hranu birate za prvi obrok u toku danafoto: Iryna Inshyna/Shutterstock

Dr Uma Naidu, psihijatrica i i nutricionistkinja s Harvarda, provela je više od 20 godina istražujući tajne ljudskog mozga.


Kako kaže, doručak je taj koji ovom organu pruža prvi izvor energije svakog jutra, pa je za fokus, jasnoću i njegov optimalan rad ključno dati mu adekvatno "gorivo".


Kao direktorka Odeljenja za prehrambenu, lifestyle i metaboličku psihijatriju u Opštoj bolnici u Masačusetsu, dr Naidu je istražujući i u svom kliničkom radu utvrdila da postoji mnogo opcija za jutarnju rutinu koja pomaže u "mentalnom fitnesu".

Na osnovu toga je sastavila listu pet obroka za koje veruje da su najbolji za doručak, kada je u pitanju "hrana za mozak", a uvek savetuje da se po ustajanju iz kreveta popije čaša vode, protiv dehidracije i anksioznosti.


1. Čia puding

 

Prelijte čia semenke biljnim mlekom, naseckajte voće, promešajte i ostavite da odstoji u frižideru preko noći. Sutradan ćete imati lagan i kremast puding idealan za doručak ili dezert.
Prelijte čia semenke biljnim mlekom, naseckajte voće, promešajte i ostavite da odstoji u frižideru preko noći. Sutradan ćete imati lagan i kremast puding idealan za doručak ili dezert.foto: Nataliya Arzamasova, Shutterstock

Sadrži mnogo vlakana, koje neguju dobre bakterije u crevima i za posledicu ima manje upaljen mikrobiom, optimizovanu komunikaciju između creva i mozga i proizvodnju neutrotransmitera, koji poboljšavaju raspoloženje – objašnja dr Naidu.


Čia puding sadrži i omega-3 masne kiseline, koje imaju snažan antizapaljenski efekat na mozak, što pomaže protiv promena raspoloženja, stresa, a pomaže i u očuvanju memorije i kognitivnih funkcija.


2. Kajgana, omlet ili fritata

 

Sa izdašnom fritatom nema greške, a ona može da se jede bilo kad tokom dana, od doručka do večere
Sa izdašnom fritatom nema greške, a ona može da se jede bilo kad tokom dana, od doručka do večerefoto: DronG/Shutterstock

Ako su jaja deo vaše ishrane, razmislite o tome da dan započnete jajima, koja su puna zdravih masti, proteina i vitamina neopodnih za zdrav mozak.

 

Žumanca su, na primer, bogata vitaminom D, pa čak i serotoninom, koji pomažu da se postigne optimalna ravnoteža neurotransmitera za regulisanje raspoloženja.


3. Tofu kajgana

 


Tofu je kvalitetan, svestran protein, koji je bogat triptofanom i sojinim izoflavonoidima, za koje je dokazano da su povezani sa smanjenjem simptoma depresije.

4. Zeleni smuti

 

Zeleni smuti je piće uz koje i Novak Đoković počinje svaki dan.
Zeleni smuti je piće uz koje i Novak Đoković počinje svaki dan.foto: Elena Shashkina / Alamy / Alamy / Profimedia

Sok od zeleniša je odličan način da započnete dan vlaknima i folatima, koji su neophodni za proizvodnju neurotransmitera u mozgu. Manjak folata se povezuje s nizom psihijatrijskih stanja, uključujući i depresiju, dok su optimalni nivoi povezani s boljim raspoloženjem.


Ona savetuje da pomešate svoje omiljeno lisnato povrće kao što je spanać sa bobicama, čistim proteinom i malo masti iz putera od badema i napravite hranljiv smuti. Važno je da izbegavate bilo kakav voćni sok kako biste održali nizak nivo šećera i izbegli narušavanje mikrobioma ili skok nivoa šećera u krvi.


5. Kurkuma latte

 


Iako nije samo po sebi obrok, moj latte s kurkumom je hranljiv napitak i neverovatan način se započne jutro – piše dr Naidu u autorskom tekstu za CNBC. – Kombinujte šolju vašeg omiljenog nezaslađenog biljnog mleka s kurkumom i prstohvatom crnog bibera.

 

Dobićete moćno antiinflamatorno sredstvo, koje pomaže u smanjenju simptoma anksioznosti, povećava energiju i čisti "moždanu maglu" tako da ostanete fokusirani tokom dana.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Šta Kinezi jedu za doručak?

 

makonda-tracker