(recepti)

3 ideje za brz, zasitan i ukusan POSNI DORUČAK: Da biste bili siti i energični, ne trebaju vam ni meso, ni sir, ni jaja

0

Danas počinje Petrovdanski post, koji će ove godine trajati veoma kratko, a mi vam predstavljamo nekoliko predloga za ukusan i hranljiv doručak bez namirnica životinjskog porekla

Posna proja pravi se očas posla i odlično je rešenje za doručak ili večeru tokom Petrov(dan)skog (Apostolskog) posta
Posna proja pravi se očas posla i odlično je rešenje za doručak ili večeru tokom Petrov(dan)skog (Apostolskog) postafoto: Miljan Zivkovic/Shutterstock

Petrovski odnosno Apostolski post ove godine traje od 1. do 11. jula, odnosno do Petrovdana.


Njegovo trajanje zavisi od datuma kada se u godini obeležava Uskrs, pa tako najkraće može trajati jednu, a najduže šest sedmica.


Njegova pravila su jednostavna:

  • ponedeljak, sreda i petak se poste na vodi,
  • utorak i četvrtak na ulju,
  • a subota i nedelja na ribi.

 

Zabranjeni su meso, beli mrs i jaja, a ako Petrovdan padne u sredu ili petak – kao ove godine, tog dana ne mrsimo već jedemo ribu, vino i ulje.


Obično je doručak najveća dilema kada je u pitanju posna ishrana, a mi vam predstavljamo nekoliko ideja za izdašan i zasitan posni doručak.

Posna proja

 

Proja bez jaja može biti jednako ukusna
Proja bez jaja može biti jednako ukusnafoto: Brent Hofacker/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 300 ml tople vode
  • 150 g kukuruznog brašna
  • 150 g belog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • pola kašičice soli
  • 120 ml ulja
  • 300 ml tople vode


Priprema

 

  1. Pomešajte u jednoj činiji pšenično i kukuruzno brašno sa solju i praškom za pecivo.
  2. Tome postepeno i uz mešanje dodajte toplu vodu, pa mešajte sve dok ne dobijete kompaktnu smesu bez gromuljica i dodajte ulje pred kraj.
  3. Pecite oko pola sata u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.


Posne mekike

 

Brze domaće mekike bez mleka i jaja
Brze domaće mekike bez mleka i jajafoto: Shutterstock/GK1982

Sastojci:

 

  • 350 g brašna
  • 15 g svežeg kvasca
  • 80 ml tople vode
  • 130 kisele vode
  • 1/2 kašičice šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • ulje za prženje

 

Priprema

 

  1. Izmrvite kvasac u malo tople vode, pospite šećerom, razmutite, dodajte jednu kašiku brašna i ostavite da nadođe.
  2. Postepeno dodajte brašno, so, kiselu i toplu vodu, pa počnite da mesite dok ne dobijete fino testo koje se ne lepi za ruke.
  3. Ostavite da odstoji pokriveno dok ne nadođe, pa premesite.
  4. Prebacite na pobrašnjenu površinu, pa premesite i razvucite testo oklagijom. Secite ga na željene oblike, pa spuštajte u ulje i pržite dok ne porumeni, pa okrenite i pržite još malo.
  5. Vadite rešetkastom kašikom, pa ređajte po papirnom ubrusu, da upije višak masnoće.


Čia puding s bademima

 

Čia puding s kakaoom i bademima
Čia puding s kakaoom i bademimafoto: NoirChocolate/Shutterstock

 

Sastojci:

 

  • 3-4 kašike čia semenki
  • 250 mililitara bademovog mleka
  • 1 kašika kakao praha
  • 50 g mlevenih badema
  • 1 kašika meda
  • mleveni ili seckani badem za posipanje


Priprema

 

  1. Pomešajte čia semenke i kakao, pa preko toga sipajte biljno mleko.
  2. Mešajte dok se ne razbju grudvice kakaoa, pa dodati kašiku meda i bademe iz blendera. Sve dobro promešati, pa sipati u čaše za serviranje i odložiti u frižider.
  3. Posle 15 minuta izvadite, promešajte dobro još jednom, pa pospite mlevenim ili seckanim bademima.
  4. Ostavite da prenoći u frižideru.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Veroučitelj razbio dileme o uzdržavanju

 

makonda-tracker