Danas počinje Petrovdanski post, koji će ove godine trajati veoma kratko, a mi vam predstavljamo nekoliko predloga za ukusan i hranljiv doručak bez namirnica životinjskog porekla
Petrovski odnosno Apostolski post ove godine traje od 1. do 11. jula, odnosno do Petrovdana.
Njegovo trajanje zavisi od datuma kada se u godini obeležava Uskrs, pa tako najkraće može trajati jednu, a najduže šest sedmica.
Njegova pravila su jednostavna:
- ponedeljak, sreda i petak se poste na vodi,
- utorak i četvrtak na ulju,
- a subota i nedelja na ribi.
Zabranjeni su meso, beli mrs i jaja, a ako Petrovdan padne u sredu ili petak – kao ove godine, tog dana ne mrsimo već jedemo ribu, vino i ulje.
Obično je doručak najveća dilema kada je u pitanju posna ishrana, a mi vam predstavljamo nekoliko ideja za izdašan i zasitan posni doručak.
Posna proja
Sastojci:
- 300 ml tople vode
- 150 g kukuruznog brašna
- 150 g belog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- pola kašičice soli
- 120 ml ulja
- 300 ml tople vode
Priprema
- Pomešajte u jednoj činiji pšenično i kukuruzno brašno sa solju i praškom za pecivo.
- Tome postepeno i uz mešanje dodajte toplu vodu, pa mešajte sve dok ne dobijete kompaktnu smesu bez gromuljica i dodajte ulje pred kraj.
- Pecite oko pola sata u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Posne mekike
Sastojci:
- 350 g brašna
- 15 g svežeg kvasca
- 80 ml tople vode
- 130 kisele vode
- 1/2 kašičice šećera
- 1/2 kašičice soli
- ulje za prženje
Priprema
- Izmrvite kvasac u malo tople vode, pospite šećerom, razmutite, dodajte jednu kašiku brašna i ostavite da nadođe.
- Postepeno dodajte brašno, so, kiselu i toplu vodu, pa počnite da mesite dok ne dobijete fino testo koje se ne lepi za ruke.
- Ostavite da odstoji pokriveno dok ne nadođe, pa premesite.
- Prebacite na pobrašnjenu površinu, pa premesite i razvucite testo oklagijom. Secite ga na željene oblike, pa spuštajte u ulje i pržite dok ne porumeni, pa okrenite i pržite još malo.
- Vadite rešetkastom kašikom, pa ređajte po papirnom ubrusu, da upije višak masnoće.
Čia puding s bademima
Sastojci:
- 3-4 kašike čia semenki
- 250 mililitara bademovog mleka
- 1 kašika kakao praha
- 50 g mlevenih badema
- 1 kašika meda
- mleveni ili seckani badem za posipanje
Priprema
- Pomešajte čia semenke i kakao, pa preko toga sipajte biljno mleko.
- Mešajte dok se ne razbju grudvice kakaoa, pa dodati kašiku meda i bademe iz blendera. Sve dobro promešati, pa sipati u čaše za serviranje i odložiti u frižider.
- Posle 15 minuta izvadite, promešajte dobro još jednom, pa pospite mlevenim ili seckanim bademima.
- Ostavite da prenoći u frižideru.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Veroučitelj razbio dileme o uzdržavanju