Jedan od faktora koji je Novaka Đokovića doveo do titule najboljeg tenisera ikada - je i promena ishrane.
Velikoj većini ljudi u našoj zemlji je poznato da je Novak Đoković alergičan na gluten.
Od kada je Nole otkrio da je intolerantan na gluten promenio je ishranu i to je bio jedan od faktora koji su ga doveli do rekordna 24 Grend slema u svetu tenisa.
Proteinski gluten se nalazi u proizvodima kao što su namirnice od pšenice, kao i u pivu i testeninama. Poznato je da kod nekih ljudi on može izazvati probavne i još neke tegobe.
Dijeta bez glutena može biti skupa i mogu vam nedostajati važni hranljivi sastojci ako je ne isplanirate pravilno. No, postoji više opcija ishrane bez glutena koje su pristupačne i koje nude sve što je vašem telu potrebno.
Namirnice koje su prirodno bez glutena
- Meso, riba i živina: sve vrste, osim mesa u testu ili premazanog mesa
- Jaja: cela jaja, belanca, žumanca
- Mlečni proizvodi: mlečni proizvodi bez ukusa, uključujući obično mleko, jogurt i sir
- Voće: bobičasto voće, dinje, ananas, banane, pomorandže, kruške, breskve itd.
- Povrće: brokoli, paradajz, luk, paprika, pečurke, špargle, šargarepa, krompir itd.
- Žitarice: kinoa, pirinač, heljda, tapioka, sirak, kukuruz, proso, amarant, tef, ovas (ako su označeni da su bez glutena)
- Skrob i brašno: krompirovo brašno, kukuruzni skrob, kukuruzno brašno, brašno od slanutka, sojino brašno, bademovo brašno, kokosovo brašno, brašno od tapioke
- Orašasti plodovi i semenke: bademi, orasi, pistaći, indijski orah, semenke konoplje, čia seme, laneno seme itd.
- Namazi i ulja: biljna ulja, maslinovo ulje, kokosovo ulje, puter, margarin itd.
- Bilje i začini: crni biber, kurkuma, origano, timijan, ruzmarin, peršun, cilantro itd.
- Pića: većina pića, osim piva (osim ako nije označeno da je bez glutena)
* Ako ikada niste sigurni da li neki proizvod sadrži gluten, najbolje je da pažljivo pročitate etiketu o ishrani.
Primer bezglutenske dijete za svih 7 dana u nedelji
Ponedeljak
- Doručak: puding od čia semena, 1 šolja (285 grama) grčkog jogurta, 1/2 kašičice (2,5 ml) ekstrakta vanile i isečenog voća po vašem izboru
- Ručak: supa od piletine, sočiva i povrća
- Večera: takos od bifteka sa šniclom, pečurkama i spanaćem servirani u kukuruznim tortiljama bez glutena
Utorak
- Doručak: omlet sa povrćem
- Ručak: kinoa salata sa paradajzom, krastavcem, spanaćem i avokadom
- Večera: ražnjići od škampa sa baštenskom salatom
Sreda
- Doručak: ovsena kaša sa svežim bobicama i orasima
- Ručak: salata od tunjevine koja sadrži tvrdo kuvana jaja
- Večera: pržena piletina i brokoli sa maslinovim uljem i sojinim ili tamari sosom bez glutena
Četvrtak
- Doručak: tost bez glutena sa avokadom i jajetom
- Ručak: činija za burito sa crnim pasuljem, pirinčem, gvakamolom i povrćem fajita
- Večera: škampi sa belim lukom i puterom servirani sa salatom
Petak
- Doručak: smuti od banane i bobica sa pola banane, pola šolje (95 grama) mešanih bobica, četvrt šolje (71 gram) grčkog jogurta i četvrt šolje (59 ml) mleka
- Ručak: pileća salata
- Večera: pečeni losos serviran sa pečenim krompirom, brokolijem, šargarepom i boranijom
Subota
- Doručak: fritaja od pečuraka i tikvica
- Ručak: punjena paprika sa mlevenom govedinom, smeđim pirinčem, paradajzom i sirom
- Večera: pečena piletina i vegetarijanska salata od kinoe
Nedelja
- Doručak: dva poširana jaja sa kriškom hleba bez glutena
- Ručak: pileća salata u maslinovom ulju
- Večera: jagnjetina na žaru sa pečenim povrćem
Bonus video: