ne škodi

Protiv curenja iz nosa, kijanja, kašlja, suza, otoka... 7 namirnica koje treba da jedete ako imate PROLEĆNE ALERGIJE

0

Nekoliko namirnica pokazalo se efikasnima u borbi protiv simptoma sezonskih alergija, a one uz to pružaju obilje hranljivih materija

Ove namirnice bi mogle da pomognu u smanjenju simptoma alergija na polen
Ove namirnice bi mogle da pomognu u smanjenju simptoma alergija na polenfoto: fizkes/Shutterstock

Kada razmišljate o vezi između hrane i sezonskih alergija, verovatno ćete najpre pomisliti da treba da izbacite određene namirnice iz ishrane kako biste izbegli neželjenu alergijsku reakciju.


Međutim, namirnica koje mogu da pogoršaju simptome polenske alergije zapravo ima veoma malo, ali postoji hrana koja, sasvim suprotno, može biti od pomoći u sezoni alergija.


Uz redovnu upotrebu antihistaminika, određene promene u životnom stilu mogu da pomognu u ublažavanju simptoma kao što su curenje iz nosa i suzenje očiju, piše medicinska platforma Healthline, a ishrana je među njima.

  • Đumbir

 

Đumbir ima antiupalna svojstva
Đumbir ima antiupalna svojstvafoto: siriratsavett/Shutterstock

Mnogi od neprijatnih simptoma alergije potiču od upalnih problema – poput otoka i iritacije u nozdrvama, očima i grlu – a đumbir može da bude od koristi jer sadrži antiinflamatorna fitohemijska jedinjenja.

 

Studija japanskih stručnjaka objavljena 2016. u medicinskom časopisu The Journal of Nutritional Biochemistry pokazala je korišćenje đumbira pomoglo u smanjenju stvaranja proinflamatornih proteina u krvi miševa i blažih simptoma alergije.

 

  • Pčelinji polen (polenov prah)


On nije samo hrana za pčele već je jestiv i za ljude! Ova mešavina enzima, nektara, meda, cvetnog polena i voska često se koristi kao lek za alergijski rinitis. Pčelinji polen može imati antiinflamatorna, antifungalna i antimikrobna svojstva, a u jednom istraživanju nad životinjama je inhibirao aktivaciju mastocita, što je ključni korak u sprečavanju alergijskih reakcija.

 

  • Citrusi

 

Citrusno voće korisno je kod alergija zbog velikih količina vitamina C
Citrusno voće korisno je kod alergija zbog velikih količina vitamina Cfoto: Dean Drobot/Shutterstock

Konzumiranje hrane s visokim sadržajem vitamina C može da pomogne u ublažavanju alergijskog rinitisa i iritacije gornjih disajnih puteva uzrokovanu polenom biljaka tokom cvetanja, piše Healthline, pa može koristiti ako se u ovoj sezoni češće poslužite pomorandžama, mandarinama, limunom, grejpfrutom...

  • Kurkuma


Ovaj začini je dobro poznat po svojim antiinflamatornim svojstvima, koje duguje svom aktivnom sastojku kurkuminu, koji je povezan sa smanjenim simptomima mnogih bolesti izazvanih upalom. Tako možda može da pomogne u smanjenju otoka i iritacija izazvanih alergijskim ritinisom, iako efekti kurkume na sezonske alergije još uvek nisu detaljno proučavani kod ljudi.

 

  • Paradajz

 

I paradajz je poznat po velikom udelu vitamina C, koji je ključan za borbu protiv alergija
I paradajz je poznat po velikom udelu vitamina C, koji je ključan za borbu protiv alergijafoto: Shutterstock/larisa Stefanjuk

Ovo voće, koje mnogi pogrešno smatraju povrćen, još jedan je odličan izvor vitamina C jer jedan plod srednje veličine sadrži oko 26 procenata preporučenog dnevnog unosa vitamina C.


Uz to, on sadrži i i likopen, još jedno antioksidativno jedinjenje koje pomaže u suzbijanju sistemske upale. Imajte u vidu da se likopen lakše apsorbuje u telu kada je kuvan.

 

  • Losos i druge masne ribe


Postoje dokazi da omega-3 masne kiseline iz ribe mogu da povećaju otpornost na alergije i poboljšaju astmu.

Studija nemačkih istraživača objavljena 2005. u listu European Journal of Clinical Nutrition pokazala je da što je više eikozapentaenoinske masne kiseline u krvotoku, to je manji rizik od alergijske osetljivosti ili polenske alergije.

 

Jedna novija studija, objavljena 2018. u časopisu International Journal of Environmental Research and Public Health pokazala je da masne kiseline pomažu i u smanjenju suženja disajnih puteva koje se javlja kod astme i nekih sezonskih alergija, što verovatno potiče od antizapaljenskih svojstava omega-3 masti.

 

  • Crni luk

 

Crni luk obiluje kvercetinom, koji igra ulogu u odbrani organizma od alergija
Crni luk obiluje kvercetinom, koji igra ulogu u odbrani organizma od alergijafoto: Fotostand / Reuhl / imago stock&people / Profimedia

Luk je odličan izvor kvercetina, bioflavonoida koji ste možda videli da se prodaje izdvojen kao dodatak ishrani. Neka istraživanja sugerišu da kvercetin deluje kao prirodni antihistaminik, tako što smanjuje simptome sezonskih alergija.


Pošto luk sadrži i niz drugih antiinflamatornih i antioksdativnih jedinjenja, nećete pogrešiti ako ga uključite u ishranu tokom sezone alergija. Najveću koncentraciju kvercetina ima sirovi crveni luk, zatim crni luk i na kraju mladi luk. Takođe, luk je bogat prebioticima, koji hrane tzv. dobre bakterije i dodatno podržava imunitet i zdravlje.
 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Korisni saveti za astmatičare i roditelje mališana sa astmom

 

makonda-tracker