Da li ste znali?

Kako sprečiti simptome alergije? Ponekad mogu biti toliko NESNOSNI da nam se čini da ćemo ISKOČITI IZ SVOJE KOŽE

0

Alergija je odgovor imunog sistema na stranu supstancu ili alergen, koji obično nije štetan za telo.

Posao vašeg imunološkog sistema je da se bori protiv štetnih patogena.
Posao vašeg imunološkog sistema je da se bori protiv štetnih patogena.foto: Ground Picture Shutterstock

Alergija može biti prouzrokovana određenom hranom, polenom ili dlakom kućnih ljubimaca. Posao vašeg imunološkog sistema je da se bori protiv štetnih patogena.

 

Vaš organizam se bori tako što napada sve što misli da bi moglo da dovede vaše telo u opasnost. U zavisnosti od alergena, ovaj odgovor može uključivati upalu, kijanje ili niz drugih simptoma.

 

Učestala prolećna alergija
Učestala prolećna alergijafoto: Robert Kneschke, Shutterstock

 

Simptomi alergije

 

Simptomi koji se javljaju zbog alergija predstavljaju rezultat nekoliko faktora. Oni zavisi od vrste alergije koju imate i koliko je ona teška.

 

Ako uzmete bilo koji lek pre očekivane alergijske reakcije, možda ćete i dalje imati neke od ovih simptoma, ali oni mogu biti smanjeni.

 

I Alergija na hranu može izazvati sledeće simptome

 

  • oticanje
  • koprivnjaču
  • mučninu
  • umor

 

Može proći neko vreme da osoba shvati da ima alergiju na hranu. Ako nakon obroka imate ozbiljnu reakciju i niste sigurni zašto, odmah se obratite lekaru. Oni mogu pronaći tačan uzrok vaše reakcije ili vas uputiti kod specijaliste.

 

II Simptomi sezonske alergije

 

Simptomi alergije na polen mogu imitirati simptome prehlade. Oni uključuju začepljenost, curenje iz nosa i otečene oči. Ove simptome možete ublažiti kod kuće koristeći tretmane bez recepta.

 

Obratite se svom lekaru ako vaši simptomi postanu nekontrolisani.

III Simptomi teške alergije

 

Teške alergije mogu izazvati anafilaksiju. Ako dođe do ovoga mora se reagovati odmah, jer može biti veoma opasno, može dovesti do poteškoća sa disanjem, vrtoglavice i gubitka svesti, prenosi Healthline.

 

Ako osetite ove simptome nakon kontakta sa mogućim alergenom, odmah potražite medicinsku pomoć. Svi znaci i simptomi alergijske reakcije su različiti.

 

Šta sve može izazvati alergiju?

 

Ne postoji način da se spreči alergija u potpunosti, ali postoje načini da sprečite pojavu simptoma.
Ne postoji način da se spreči alergija u potpunosti, ali postoje načini da sprečite pojavu simptoma.foto: Rafal Strzechowski / Free / Profimedia

Alergije na koži mogu biti znak ili simptom alergije. Oni takođe mogu biti direktna posledica izlaganja alergenu. Na primer, konzumiranje hrane na koju ste alergični može izazvati nekoliko simptoma. Možda ćete osetiti peckanje u ustima i grlu. Takođe, možete da dobijete osip na koži od hrane na koju ste alergični.

 

Kontaktni dermatitis je rezultat direktnog kontakta vaše kože sa alergenom. Ovo se može dogoditi ako dodirnete nešto na šta ste alergični, kao što je proizvod za čišćenje ili biljka.

Kako sprečiti simptome alergije?

 

Ne postoji način da se spreči alergija u potpunosti, ali postoje načini da sprečite pojavu simptoma. Najbolji način da sprečite simptome alergije je da izbegavate alergene koji ih izazivaju.

 

Izbegavanje je najefikasniji način za sprečavanje simptoma alergije na hranu, ali i pseću dlaku. 

 

Sprečavanje sezonskih, kontaktnih i drugih alergija svodi se na saznanje gde se alergeni nalaze i kako ih izbeći.

 

Ako ste alergični na prašinu, na primer, možete pomoći u smanjenju simptoma instaliranjem odgovarajućih filtera za vazduh u svom domu, profesionalnim čišćenjem vazdušnih kanala i redovnim brisanjem prašine u kuće.

 

Pravilno testiranje na alergije može vam pomoći da precizno odredite na šta ste tačno alergični, što će vam pomoći da to izbegavate.

Alergije imaju genetsku komponentu. To znači da ih roditelji mogu preneti na svoju decu. Međutim, samo opšta podložnost alergijskim reakcijama je genetska, specifične alergije se ne prenose.

 

Na primer, ako je vaša majka alergična na školjke, to ne mora da znači da ćete i vi biti.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO:

Da li je moguće živeti bez alergije

 

 

 

makonda-tracker