ovo niste znali

9 namirnica koje treba da jedete ako ste pod STRESOM: Dokazano pomažu, a obiluju hranljivim materijama

0

Ukoliko imate problema sa stresom i napetošću, ova ishrana može vam biti još jedan saveznik

Stres je u današnje vreme neizbežan
Stres je u današnje vreme neizbežanfoto: Antonio Guillem / Alamy / Alamy / Profimedia

S obzirom da živimo u svetu gde se svakodnevno susrećemo sa određenom količinom stresa i teško ga je izbeći, ipak hroničan stres može dovesti do ozbiljnih oboljenja, kako fizičkih, tako i psihičkih.

 

Kako ne bismo upali došli do toga da nam stres bude kočnica života koja će se odraziti na sve pore naše svakodnevnice, postoje određene namirnice koje nam mogu pomoći u regulisanju nivoa stresa i bilo bi dobro da ih što pre uvrstite u svoju ishranu.

 

Kako medicinska platforma Heathline piše, postoji lista hrane i pića koja nam može pomoći pri redukovanju stresa.

 

Blitva

 

Blitva je često zanemareno povrće koje je prepuno hranjivim materijama i takođe je dobar saveznik u borbi protiv stresa.

 

Samo jedna šolja kuvane blitve, odnosno oko 175 grama, sadrži 36% preporučenog dnevnog unosa magnezijuma koji je savršen energiju.

 

Blitva je dobar saborac protiv stresa
Blitva je dobar saborac protiv stresafoto: Shutterstock/Maddas

Nizak nivo magnezijuma usko je povezan sa psihičkim stanjima kako što su napadi panike i anksioznost, a hronični stres ume da velikom brzninom isrcrpi ovaj mineral iz organizma i ostavi nas umorne i bezvoljne. 

 

Slatki krompir

 

Čest u sprskoj kuhinji, sladak krompir je bogat uglejnim hidratima koji smanjuju nivo kortizola, odnosno hormona zaduženog za stres. Čak i kada je kortizol u normalnim vrednostima, kada smo pod hroničnim stresom on ume dovede do njegove disfukcije i time dovede do upale, boli i ostalih štetnih efekata na naše zdravlje.

 

Krompir kao bogat izvor ugljenih hidrata pomaže pri smanjenju kortizola
Krompir kao bogat izvor ugljenih hidrata pomaže pri smanjenju kortizolafoto: PhotoRK/Shutterstock

Bogat je i vitaminom C, kao i kalijumom, pa bi bilo dobro da ga i nekoliko puta nedeljno imate na svom meniju kako biste smanjili opasnost od hroničnog stresa.

 

Meso

 

Iako je meso potrebno za optimalan unos proteina i samo zdravlje, ovde je zapravo reč o određenoj vrsti mesa odnosno džigerici, srcu i bubrezima životinja kao što su krave i kokoške jer su odlični izvori vitamina B, posebno B14, B6, riboflavina i foalta koji su neophodni za kotrolu stresa. 

Vitamini B su neophodni za proizvodnju neurotransmitera kao što su dopamin i serotonin, koji pomažu u regulisanju raspoloženja.

 

Samo 1 komad (85 grama) goveđe jetre daje preko 50% dnevne potrebe za vitaminom B6 i folatom, preko 200% dnevne vrednosti za riboflavin i preko 2000% za vitamin B12.

 

Jaja

 

Jaja se često nazivaju prirodnim multivitaminima zbog njihovog impresivnog bogatstva hranljivih materija. Cela jaja su prepuna vitamina, minerala, aminokiselina i antioksidanata potrebnih za zdrav odgovor na stres.

Cela jaja su posebno bogata holinom, hranljivom materijom koja se nalazi u velikim količinama u samo nekoliko namirnica. Pokazalo se da holin igra važnu ulogu u zdravlju mozga i može zaštititi od stresa.

 

Masna riba

 

Možda nije mnogima omiljena, ali je bogata omega-3 kiselinama koje su i te tako dobri u smanjenju stresa kao i poboljšanju raspoloženja, a posebno ribe kao što su: losos, haringa, skuša i sardine su najbolji izvor ovog saboraca protiv neraspoloženja.

 

Skuša je puna omega 3 kiselinama
Skuša je puna omega 3 kiselinamafoto: Shutterstock / fotoscool

Omega-3 masti nisu samo neophodne za zdravlje mozga i raspoloženje, već mogu pomoći i vašem telu da se nosi sa stresom. U stvari, nizak unos omega-3 je povezan sa povećanom anksioznošću i depresijom u zapadnoj populaciji.

 

Peršun

 

Peršun je hranljiva biljka koja je prepuna antioksidansima - jedinjenja koja neutrališu nestabilne molekule zvane slobodni radikali i štite od oksidativnog stresa. Oksidativni stres je povezan sa mnogim bolestima, uključujući poremećaje mentalnog zdravlja kao što su depresija i anksioznost.

Studije sugerišu da ishrana bogata antioksidansima može pomoći u sprečavanju stresa i anksioznosti. 

 

Antioksidansi takođe mogu pomoći u smanjenju upale, koja je često visoka kod onih sa hroničnim stresom. Peršun je posebno bogat karotenoidima, flavonoidima i isparljivim uljima, od kojih svi imaju moćna antioksidativna svojstva.

 

Beli luk

 

Neka starija istraživanja sugerišu da beli luk ima visok sadržaj sumpornih jedinjenja koja mogu pomoći u povećanju nivoa glutationa. Ovaj antioksidans je deo prve linije odbrane vašeg tela od stresa.

 

Beli luk pomaže u borbi protiv stresa
Beli luk pomaže u borbi protiv stresafoto: Shutterstock / Nungning20

Međutim, novija istraživanja ne navode beli luk kao povrće koje povećava glutation. Umesto toga, pregled iz 2019. sugeriše da ishrana u mediteranskom stilu - koja često uključuje obilje belog luka - može poboljšati nivoe glutationa.

 

Studije na životinjama sugerišu da beli luk pomaže u borbi protiv stresa i smanjuje simptome anksioznosti i depresije. Ipak, potrebno je više istraživanja na ljudima, ali svakako spada u zdrave namirnice koje možete često koristiti.

 

Brokoli

 

Kupusasto povrće poput brokolija je poznato po svojim zdravstvenim prednostima. Ishrana bogata krstastim povrćem može smanjiti rizik od srčanih bolesti i poremećaja mentalnog zdravlja kao što je depresija. 

 

Brokoli mogu imati umirujuće dejstvo
Brokoli mogu imati umirujuće dejstvofoto: Bukhta Yurii/Shutterstock

Ovakvo povrće poput brokolija je jedan od najkoncentrovanijih izvora hrane nekih hranljivih materija — uključujući magnezijum, vitamin C i folat — za koje je dokazano da se bore protiv simptoma depresije.

 

Brokoli su bogati sulforafanom, jedinjenjem sumpora koje ima neuroprotektivna svojstva i može da ponudi umirujuće i antidepresivne efekte, prema studijama na životinjama. Međutim, potrebno je više istraživanja na ljudima.

 

Kamilica

 

Kamilica je lekovita biljka koja se od davnina koristila kao prirodni lek za smanjenje stresa. Pokazalo se da njegov čaj i ekstrakt podstiču miran san i smanjuju simptome anksioznosti i depresije. Osmonedeljna studija na 45 osoba sa anksioznošću pokazala je da uzimanje 1,5 grama ekstrakta kamilice smanjuje nivoe kortizola u pljuvački i poboljšava simptome anksioznosti.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

 

makonda-tracker