bez majoneza

Ne treba vam rerna, a ukusnija je od klasične: Najlepša Cezar salata po receptu Džejmija Olivera

0

Čuveni britanski kuvar Džejmi Oliver osmislio je svoju varijantu popularne Cezar salate, a oduševiće vas koliko je ona jednostavna za pripremu

Cezar salata sa krutonima (ilustracija)
Cezar salata sa krutonima (ilustracija)foto: Foodio/Shutterstock

Cezar salata jedna je od najpopularnijih obrok-salata na planeti, a vrlo je omiljena i zato što vam za nju ne treba mnogo vremena i sastojaka.


Prvi put je napravljena pre skoro sto godina, kada je italijanski emigrant Cezar Kardini u svom restoranu u Tihuani 1924. godine morao da improvizuje nakon što su potošene zalihe hrane u kuhinji tokom proslave Četvrtog jula.


Varijanta njegove salate je mnogo, a poznati britanski kuvar Džejmi Oliver osmislio je verziju bez pilećeg mesa. Umesto njega, on koristi inćune, što je savršeno za letnje dane!

 


Sastojci:

 

  • glavica zelene salate
  • 1 čen belog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • ½ limuna
  • 30 grama parmezana (i još za serviranje)
  • 2 kašičice vorčester sosa
  • 75 ml nemasnog jogurta
  • 2 fileta inćuna u maslinovom ulju
  • morska so po ukusu

 

Priprema

 

  1. Odvojte i bacite sve uvele ili tamnozelene spoljne listove zelene salate.
  2. Dobro iseckajte salatu na listiće željene veličine, operite hladnom vodom i isušite.
  3. Za preliv, oljuštite i sitno iseckajte beli luk, pa u činiji pomešajte s maslinovim uljem.
  4. Narendajte parmezan, iscedite sok od limuna.
  5. Dodajte vorčester sos i jogurt, pa sve dobro umutite.
  6. Grubo iseckajte i dodajte inćune, začinite s malo morske soli i sveže mlevenog crnog bibera, pa ponovo umutite.
  7. Sipajte preliv preko zelene salate, pa preko grubo narendajte još malo parmezana ako želite. Dobro protresite i servirajte.

 

makonda-tracker