Ako želite da očuvate zdravlje vašeg srca, evo koje namirnice treba češće da jedete.
Ishrana ima glavnu ulogu kada je u pitanju zdravlje srca i može da utiče na rizik od srčanih oboljenja.
Hrana koju konzumirate može da utiče na faktore rizike od srčanih bolesti uključujući i:
- krvni pritisak
- trigliceride
- nivo holesterola
- upalne procese
Kako biste očuvali zdravlje svog srca, ovih 7 namirnica bi trebalo da uvrstite u svakodnevnu ishranu:
- Zeleno lisnato povrće
Zeleniši poput spanaća, zelja i kelja su poznati po tome što sadrže obilje vitamina, minerala i antioksidanata.
Odličan su izvor vitamina K koji pomaže u zaštiti vaših arterija i pravilnom zgrušavanju krvi.
Takođe su bogati nitratima, za koje su istraživanja pokazala da smanjuju krvni pritisak, smanjuju "krutost"arterija i poboljšavaju funkciju ćelija koje oblažu krvne sudove
- Riba i riblje ulje
Riba poput lososa, sardina, tune i skuše puna je omega-3 masnim kiselinama koje su dokazano dobre za zdravlje srca.
One imaju zaštitnu ulogu kada je u pitanju rizik od nastanka srčanog oboljenja, a konzumiranje ribe na duže staze može da utiče na niže nivoe holesterola, triglicerida u krvi, šećera u krvi i sistolni krvni pritisak.
- Orasi
Orasi su odličan izvor vlakana i mikronutrijenata poput magnezijuma, mangana i bakra. Istraživanja pokazuju da nekoliko porcija oraha u vašoj ishrani mogu da vam pomognu u zaštiti srčanih oboljenja.
Takoođe , ishrana bogata orasima može da smanji nivo lošeg holesterola, kao i nivo ukupnog holesterola.
Osim toga, neke studije su pokazal da redovno konzumiranje orašastih plodova poput oraha je povezano sa manjim rizikom od srčanih bolesti.
- Paradajz
Paradajz je bogat likopenom, prirodnim biljnim pigmentom sa moćnim antioskdiativnim svojstvima koji pomažu u neutralizaciji štetnih slobodnih radikala što dalje sprečava oskidativna oštećenja i upale koje mogu da doprinesu srčanim oboljenjima.
Paradajz u ishrani može da smanji holesterol i trigleciride u krvi kao i da poveća dobar holesterol.
- Zeleni čaj
Zeleni čaj može imati nekoliko zdravstvenih prednosti, od povećanog sagorevanja masti do poboljšane osetljivosti na insulin do prevencije raka.
Njegovi polifenoli i katehini mogu delovati kao antioksidansi za sprečavanje oštećenja ćelija, smanjenje upale i zaštitu zdravlja vašeg srca.
Mnoge studije su pokazale da zeleni čaj povećava leptin, hormon koji reguliše naš apetit i smanjuje loš holesterol.
- Beli luk
Beli luk ima moćna lekovita svojstva koja mogu pomoći u poboljšanju zdravlja srca.
To je zahvaljujući prisustvu jedinjenja zvanog alicin, za koje se veruje da ima mnogo terapeutskih efekata.
Istraživanja su pokazala da suplementi sa belim lukom snižavanj sistolni, dijastolni krvni pritisak, kao i da su efikasni kao i uobičajeni lekovi koji se izdaju u cilju smanjenja krvnog pritiska.
Obavezno konzumirajte beli luk sirov ili ga zgnječite i ostavite da odstoji nekoliko minuta pre kuvanja. Ovo omogućava stvaranje alicina, što na najbolji način iskorišćava njegove potencijalne zdravstvene koristi.
- Tamna čokolada
Tamna čokolada je bogata antioksidansima poput flavonoida, koji mogu pomoći u jačanju zdravlja srca.
Umereno konzumiranje čokolade (manje od šest porcija nedeljno) može da smanjit rizik od koronarne bolesti srca, moždanog udara i dijabetesa.
Prilikom njenog konzumiranja, najbolje je odabrati visokokvalitetnu tamnu čokoladu sa sadržajem kakaoa od najmanje 70 odsto i umereno je konzumirati ako želite da na najbolji način iskoristite njene benefite.
BONUS VIDEO
OVAJ SASTOJAK U LIMUNADI ZAŠTITIĆE VAŠE SRCE TOKOM VRUĆINA! Dr Stefanović otkrila: Ljudi sa nižim pritiskom obavezno nešto slano