čini čuda za organizam

Ima više vitamina C nego limun i pomorandža: Bez ovog povrća u Srbiji nema jeseni, a ono je zdravije nego što mislite

0

U jesenjim danima je ponuda na pijaci raznovrsna, a omiljeno povrće u našoj zemlji pred sezonu virusa ima bogat nutritivni sastav zbog kog bi trebalo da uživate u njemu svakodnevno

ponuda povrća tokom jeseni je raznovrsna, a omiljene su crvene paprike
ponuda povrća tokom jeseni je raznovrsna, a omiljene su crvene paprikefoto: Shutterstock, Vovatol

Miris pečenih crvenih paprika asocira na jesen, na početak pripremanja zimnice i slasne i ukusne zalogaje, a malo je poznato koliko je ovo povrće zapravo moćno.


Kako su bogate brojnim hranljivim materijama, one su, uz to što su ukusne, prava riznica zdravlja jer mogu da pomognu u snižavanju rizika od određenih zdravstvenih stanja, naravno, u okviru ravnovrsne i izbalansirane ishrane.


Iako su dostupne cele godine, obično su najjeftinije i najviše ih ima u jesenjim danima, a postoji mnogo jela čija su crvene paprike glavna "zvezda".

 

Crvene paprike – nutritivna vrednost


Jedna šolja seckane, sirove paprike ima oko 150 grama i Very Well fit navodi da sadrži:

 

  • 39 kalorija
  • 1,5 g proteina
  • 9 g ugljenih hidrata, od toga
  • 6,3 g šećera
  • 0,5 g masti
  • 190 mg vitamina C
  • 314,4 mg kalijuma
  • 233,9 mg vitamina A
  • 2,4 mg vitamina E
  • 7,3 mg vitamina K

 

crvene paprike sadrže velike količine vitamina c
crvene paprike sadrže velike količine vitamina cfoto: FotoCuisinette/Shutterstock

I to je samo deo bogatog nutritivnog sastava ovog povrća. Važno je imati u vidu i da su ugljeni hidrati bez vlakana u crvenim paprikama uglavnom glukoza i fruktoza, kao i da zelene paprike imaju manje vlakana i manje ugljenih hidrata.


Kada govorimo o crvenim paprikama, posebno je važan udeo vitamina C u njima, budući da ga sadrži više nego citrusi koji su poznati po ovom antioksidansu.Verovali ili ne, limun, sinonim za vitamin C, sadrži oko 53 miligrama ovog vitamina u 100 grama – što jeste mnogo, ali platforma FoodCentral Data američkog ministarstva poljoprivrede piše da crvena paprika na istu gramažu pruža 80,4 miligrama vitamina C.


Uz to, ovo povrće sadrži preko 30 nutrijenata iz skupine karotenoida, kao i likopen.

 

Zašto treba jesti crvene paprike?


Mesnate paprike crvene boje imaju brojne zdravstvene prednosti zahvaljujući svojim vitaminima, mineralima i antioksidansima, pa pružaju zaštitnu ulogu u organizmu, tako što pomažu u sprečavanju ili usporavanju određenih zdravstvenih problema.

 

  • Može pomoći u snižavanju rizika od raka. Studija objavljena 2014. u medicinskom magazinu Nutrients navodi da su istraživači povezali niži rizik od kancera s unosom hrane bogate karotenoidima, poput crvenih paprika.

 

  • Može da pomogne u poboljšanju zdravlja srca. Čini se da crvena paprika smanjuje rizike po kardiovaskularno zdravlje zahvaljujući svojim antioksidansima, tako što ublažava aktivnost slobodnih radikala, koji su direktno umešani u razvoj mnogih bolesti.
  •  
crvena paprika bi trebalo da bude zastupljena u ishrani pred početak virusa zbog bogatog nutritivnog sastava
crvena paprika bi trebalo da bude zastupljena u ishrani pred početak virusa zbog bogatog nutritivnog sastavafoto: Shutterstock

Very Well fit ističe da se antioksidansi u crvenim paprikama aktiviraju na različitim temperaturama: na 35 stepeni Celzijusa fenoli i flavonoidi mogu da razoružaju slobodne radikale povezane s kardiovaskularnim oboljenjima, na 50 stepeni isti antioksidansi "gađaju" slobodne radikale povezane s nekim vrstama raka, a na 65 su koncentracije fenola i flavonoida najveće.

 

  • Može pomoći da se zaštiti vid. Makularna degeneracija je vodeći gubitak vida u svetu, a kako se makula uglavnom sastoji od zeaksantina, poznatog karotenoida, istraživanja pokazuju da ishrana bogata ovom supstancom može da održi zdravlje makule.

 

  • Može da pomogne u očuvanju zdravlja kostiju. Visok sadržaj mangana takođe pomaže u sprečavanju gubitka koštane mase jer su elementi u tragovima kao što su mangan, bakar i cink karakteristično niski kod ljudi koji imaju ovaj problem.

 

BONUS VIDEO

Kako se najlakše seče paprika

 

makonda-tracker