prste da poližete!

Savršeno začinjen, slastan i UVEK USPEVA: Bolji RECEPT ZA AJVAR od južnjačkog sigurno nećete naći

0

Septembar je mesec za početak spremanja zimnice, a kada je u pitanju naša zemlja – ajvar je uvek pod A

domaći ajvar po južnjačkom receptu
domaći ajvar po južnjačkom receptufoto: Shutterstock

Ajvar je jedan od omiljenih specijaliteta balkanske kuhinje, a malo je poznato da se on smatra salatom, budući da se često koristi kao namaz.


U svakom slučaju, on je vrlo popularan u svim zemljama Balkana, a u Srbiji ga zovu i "srpski kavijar" i "srpska salata". Najbolji ajvar se, naravno, pravi na jugu.


Trik je u tome što nema komplikovanja – ovaj recept daje ajvar kom je nemoguće odoleti, a nema šanse da ne uspe.

 

Sastojci:

 

  • 5 kilograma paprika (srednje veličine)
  • 250 ml ulja
  • 1 kašika vinskog sirćeta
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli


Priprema

  1. Dobro operite, obrišite i ispecite paprike, a potom ubacite u kese za zamrzivač da bi se kasnije lakše oljuštile.
  2. Kad se prohlade, oljuštite ih i izvadite semenke, pa ostavite da se ocede preko noći. Veoma je važno da se ocede što je više moguće.
  3. Sutradan ih sameljite (ne mora previše sitno).
  4. Sipajte malo ulja u šerpu, pa preko poređajte paprike i stavite na srednju vatru.
  5. Mešajte uz dolivanje ulja, koje ste prethodno zagrejali (kuvali na ringli oko 20 minuta).
  6. Pržite ajvar najmanje dva, a najviše tri sata od prvog ključanja.
  7. Pred kraj dodajte so, šećer i vinsko sirće.
  8. Pola sata pre nego što je gotovo, stavite staklene tegle u rernu zagrejanu na 100 stepeni.
  9. Kada prođete kašikom po sredini šarpe i vidite joj dno – ajvar je gotov!
  10. Dobro promešajte, pa sipajte u tegle, dobro ih zatvorite i vratite tegle u rernu na još sat vremena, ali na nižoj temperaturi, oko 70 stepeni. Nakon što isključite rernu, ostavite unutra sve dok se ne ohladi.

 

BONUS VIDEO

Koliko je zimnica zapravo zdrava?

 

 

makonda-tracker