SAVRŠENA ZA ZIMU

Domaća TURŠIJA bez KONZERVANSA: Starinski recept za salatu punu vitamina, koja je prava BOMBA ZA IMUNITET

0

Tokom hladnih dana važno je jesti raznovrsno, a kisela turšija je savršena, jer je puna hranljivih sastojaka 

foto: Wiktory/Shutterstock
foto: Wiktory/Shutterstock

Vreme zimnice je tu, a domaćice traže najbolji način da sačuvaju povrće i svojoj porodici obezbede izvor raznovrsnih vitamina. Turšija je jedna od najboljih opcija, a ako u njenoj pripremi ne koristite konzervans to je savršena kombinacija. 

 

Za dobru salatu od povrća najvažniji je dobar recept, a ovaj ćete sigurno obožavati, jer se jednostavno sprema, zdrav je i može da stoji i više sezona, ako je napravite kako treba.

 

 

Pa da krenemo, evo šta je potrebno za pripremu turšije bez konzervansa.

 

  • 1 litara alkoholnog sirćeta od 9%
  • 4 l vode
  • 250 gr šećera
  • 150 gr soli
  • 1/2 kesice vinobrana
  • malo sveže mirodjije
  • 1 koren svežeg rena

 

Ovako turšiju možete da spremite bez konzervansa
Ovako turšiju možete da spremite bez konzervansa foto: lenetstan/Shutterstock

Priprema:

 

Povrće operite, očistite sve gde ima neka tačkica, kako se ne bi pokvarila turšija. Poređajte sve u burence i prelijte sa vodom koju ste prirpemili. Poklopite nečim teškim tako da povrće bude svo potopljeno u rastvor.

 

Količina povrća zavisi od vrste povrća, pa je najbolje da krenete sa po pola kilograma, pa postepeno dodajte sve dok imate vode za nalivanje.

 

Bonus video:

 

Kako da razlikujete domaći od kupovnog ajvara? 

 

 

 

 

 

makonda-tracker