Tokom hladnih dana važno je jesti raznovrsno, a kisela turšija je savršena, jer je puna hranljivih sastojaka
Vreme zimnice je tu, a domaćice traže najbolji način da sačuvaju povrće i svojoj porodici obezbede izvor raznovrsnih vitamina. Turšija je jedna od najboljih opcija, a ako u njenoj pripremi ne koristite konzervans to je savršena kombinacija.
Za dobru salatu od povrća najvažniji je dobar recept, a ovaj ćete sigurno obožavati, jer se jednostavno sprema, zdrav je i može da stoji i više sezona, ako je napravite kako treba.
Pa da krenemo, evo šta je potrebno za pripremu turšije bez konzervansa.
- 1 litara alkoholnog sirćeta od 9%
- 4 l vode
- 250 gr šećera
- 150 gr soli
- 1/2 kesice vinobrana
- malo sveže mirodjije
- 1 koren svežeg rena
Priprema:
Povrće operite, očistite sve gde ima neka tačkica, kako se ne bi pokvarila turšija. Poređajte sve u burence i prelijte sa vodom koju ste prirpemili. Poklopite nečim teškim tako da povrće bude svo potopljeno u rastvor.
Količina povrća zavisi od vrste povrća, pa je najbolje da krenete sa po pola kilograma, pa postepeno dodajte sve dok imate vode za nalivanje.
Bonus video:
Kako da razlikujete domaći od kupovnog ajvara?