Šta je proso i zbog čega ga preporučuju deci, odraslima i čak i bebama?
Proso je žitarica koja se u ishrani koristi od davnina, a obiluje vitaminima i mineralima, zbog čega je odličan izbor za uključivanje u ishranu. S tim u vezi, ona se preporučuje i bebama u prvoj godini života.
Proso obezbeđuje više esencijalnih aminokiselina od drugih žitarica, a u jednoj šolji od oko 170 grama nosi pravu riznicu nutrijenata: oko 41 gram ugljenih hidrata, 2,2 grama vlakana, 6 grama proteina, 1,7 grama masti, 25% preporučenog dnevnog unosa fosfora, 19% preporučenog dnevnog unosa magnezijuma, 8% preporučenog dnevnog unosa folata i 6% preporučenog dnevnog unosa gvožđa.
Štaviše, proso je odličan izbor i kalcijuma, neophodnog za zdravlje kostiju i mišića, kao i dobre nervne funkcije.
Osim toga, on je jako jeftin i kilogram se može kupiti po ceni od oko 250 grama (organski je malo skuplji). S tim u vezi, lako je pristupačan svakom domaćinstvu, a više nego koristan za jelo.
Koje su prednosti konzumacije prosa?
- Bogat antioksidansima
Proso je bogato fenolima, koji štite telo od štetnog oksidativnog stresa.
- Može pomoći u kontrolisanju nivoa šećera u krvi
Proso je bogato vlaknima i neskrobnim polisaharidima, što može pomoći u kontrolisanju nivoa šećera u krvi. Takođe, ima i nizak glikemijski indeks, pa je zato i dobar za ljude s dijabetesom.
- Može pomoći u smanjivanju holesterola
Jedna studija sprovedena na 24 pacova pokazala je da oni koji su hranjeni prosom jesu iskusili značajno smanjenje nivoa triglicerida!
- Bez glutena je
Ovo je bezglutenska žitarica i, samim tim, dobar izbor za ljude sa celijakijom ili one koji su iz nekog razloga osetljivi na gluten.
Šta su mu loše strane?
Iako ima mnogo benefita za zdravlje, proso sadrži i antinutrijente, koji mogu da smanje apsorpciju nutrijenata i dovedu do deficita. Među njima je fitinska kiselina, koja se meša s kalijumom, kalcijumom, gvožđem, cinkom i magnezijumom.
Zbog toga je preporučljivo potopiti proso preko noći ili baren na nekoliko sati, a onda tu vodu prosuti i prosušiti ga pre kuvanja.
Kako se sprema proso?
Dodajte dve šolje, oko 480 ml, na jednu šolju (oko 174 grama) prosa. Stavite da se kuva do ključanja, a onda smanjite temperaturu i kuvajte još dvadesetak minuta.
Videćete da je gotov po tome što nabubri i zrno postane mekano.
Ne zaboravite da ga prethodno potopite na nekoliko sati.
Možete ga jesti i u slatkoj i u slanoj varijanti.
Bonus video
Kako su roditelji hranili decu osamdesetih i devedesetih?