Uz ovo izdašno jelo zasitiće se cela porodica, a njegov ukus je fenomenalan, pun i bogat
Kuskus je severnoafričko jelo poznato u celom svetu, pre svega zbog svog neobičnog imena, ali je najpopularnije zbog činjenice da je u pitanju zasitni specijalitet izvanrednog ukusa.
Reč "kuskus" je, inače, berberskog porekla, a njen koren znači "dobro oblikovan" i "zaobljen". Obično se ovo jelo priprema od kuskusa, mrvica lomljene durum pšenice kuvane na pari, ali se koriste i proso, sirak i druge žitarice.
Kuskus testenina je poznata i kao najmanja testenina na svetu, a preporučuje se i kada ste na dijeti: ona obiluje vlaknima, koja poboljšavaju rad creva, snažan je antioksidans i obiluje hranljivim materijama.
U pitanju je osnovna hrana u Alžiru, Maroku, Tunisu, Libiji i Mauritaniji i jedno od omiljenih jela u Francuskoj, koje se priprema mnogo jednostavnije nego što mnogi misle.
Postoji mnogo različitih varijanti recepta, a mi vam danas predstavljamo klasičan mediteranski kuskus.
Kuskus na mediteranski način (Cous Cous Freddo di Verdure –Mediterraneo)
Sastojci:
- 250 grama kuskusa
- 250 ml vrele ključale vode
- 2 tikvice
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 patlidžan
- 150 grama čeri paradajza
- 150 grama crvene paprike
- rendana kora i sok jednog limuna
- 70 grama maslina
- 3 prstohvata šafrana
- so i biber po ukusu
- šaka sveže nane
- nekoliko listova bosiljka
Priprema
- Properite kuskus testeninu, koja se kupuje u prodavnicama zdrave hrane.
- U drugu posudu sipajte vrelu vodu, u koju ćete dodati šafran, so i maslinovo ulje.
- Potom dodajte kuskus u ovu tečnost, uz povremeno mešanje, pa prekrijte providnom folijom i ostavite da odstoji 5-10 minuta. Zatim otkrijte i mešajte da razbijete grudvice, pa sklonite da se ohladi.
- Secite povrće (sem paradajza) na trake, pa ga propržite s obeju strana u tiganju koji ste podmazali maslinovim uljem. Potom sklonite na stranu da se hladi i ubacite čeri paradajz isečen na polovine ili četvrtine.
- U kuskus po ukusu dodajte još soli i sipajte biber, sitno seckanu nanu i bosiljak.
- Potom ubacite i rendanu koru limuna i sok od limuna, pa ubacite u to povrće i masline.
- Sve dobro promešajte i stavite u frižider na sat vremena.
- Po ukusu možete ukrasiti listićima sveže nane.
BONUS VIDEO
Zdrav recept iz putopisa Marka Pola