ukus koji se pamti

Kako se pravi KUSKUS? Dijetalno jelo posle kog niko nije gladan s razlogom spada u najpopularnija na svetu

0

Uz ovo izdašno jelo zasitiće se cela porodica, a njegov ukus je fenomenalan, pun i bogat

Kuskus sa povrćem na mediteranski način
Kuskus sa povrćem na mediteranski načinfoto: Svetlana Monyakova/Shutterstock

Kuskus je severnoafričko jelo poznato u celom svetu, pre svega zbog svog neobičnog imena, ali je najpopularnije zbog činjenice da je u pitanju zasitni specijalitet izvanrednog ukusa.


Reč "kuskus" je, inače, berberskog porekla, a njen koren znači "dobro oblikovan" i "zaobljen". Obično se ovo jelo priprema od kuskusa, mrvica lomljene durum pšenice kuvane na pari, ali se koriste i proso, sirak i druge žitarice.

 

Kuskus testenina je poznata i kao najmanja testenina na svetu, a preporučuje se i kada ste na dijeti: ona obiluje vlaknima, koja poboljšavaju rad creva, snažan je antioksidans i obiluje hranljivim materijama.


U pitanju je osnovna hrana u Alžiru, Maroku, Tunisu, Libiji i Mauritaniji i jedno od omiljenih jela u Francuskoj, koje se priprema mnogo jednostavnije nego što mnogi misle.

 

Postoji mnogo različitih varijanti recepta, a mi vam danas predstavljamo klasičan mediteranski kuskus.


Kuskus na mediteranski način (Cous Cous Freddo di Verdure –Mediterraneo)


Sastojci:

 

  • 250 grama kuskusa
  • 250 ml vrele ključale vode
  • 2 tikvice
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 patlidžan
  • 150 grama čeri paradajza
  • 150 grama crvene paprike
  • rendana kora i sok jednog limuna
  • 70 grama maslina
  • 3 prstohvata šafrana
  • so i biber po ukusu
  • šaka sveže nane
  • nekoliko listova bosiljka

 

Priprema

  1. Properite kuskus testeninu, koja se kupuje u prodavnicama zdrave hrane.
  2. U drugu posudu sipajte vrelu vodu, u koju ćete dodati šafran, so i maslinovo ulje.
  3. Potom dodajte kuskus u ovu tečnost, uz povremeno mešanje, pa prekrijte providnom folijom i ostavite da odstoji 5-10 minuta. Zatim otkrijte i mešajte da razbijete grudvice, pa sklonite da se ohladi.
  4. Secite povrće (sem paradajza) na trake, pa ga propržite s obeju strana u tiganju koji ste podmazali maslinovim uljem. Potom sklonite na stranu da se hladi i ubacite čeri paradajz isečen na polovine ili četvrtine.
  5. U kuskus po ukusu dodajte još soli i sipajte biber, sitno seckanu nanu i bosiljak.
  6. Potom ubacite i rendanu koru limuna i sok od limuna, pa ubacite u to povrće i masline.
  7. Sve dobro promešajte i stavite u frižider na sat vremena.
  8. Po ukusu možete ukrasiti listićima sveže nane.

 

BONUS VIDEO

Zdrav recept iz putopisa Marka Pola

 

makonda-tracker