Sve češće nailazimo na proizvode bez glutena, a postavlja se pitanje da li je ovo samo jedan trend ili postoji stvarno intolerancija na gluten?
Gluten spada u proteine i nalazi se u žitaricama, kao na primer pirinač ili kukuruz, međutim gluten nije uvek loš.
Problem predstavlja gluten koji se nalazi u ječmu, pšenici i raži. Gluten unet u organizam preko ovih žitarica reaguje kao toksin i dolazi do stvaranja upalnog procesa u organizmu, a samim tim to sprečava apsorpciju nutrijenata iz ishrane.
Intolerancija na gluten ranije nije bila ovoliko zastupljena, a to danas možemo zahvaliti velikom i ubrzanom razvoju industrije.
Ljudi koji imaju probavne probleme - nadimanje, grčeve, dijareju, konstipaciju ili sluz u stolici, uglavnom se testiraju na celijakiju, bolest koja se dobija ukoliko ste intolerantni na gluten.
Ukoliko imate ovu dijagnozu, morate regulisati ishranu i skroz izbaciti namirnice koje imaju gluten iz razloga što će vam se simptomi uvek iznova vraćati.
Postoji dosta namirnica koje ne sadrže gluten i mogu postati deo vaše svakodnevne ishrane.
- Sir, puter, mleko
- Voće i povrće
- Meso i riba
- Krompir
- Pirinač
Veliki broj ljudi nema toliko izraženu intoleranciju, pa im neće uvek škoditi ukoliko postoji gluten u tragovima, ali svakako treba izbegavati neprijatnosti i mučiti organizam upalnim procesima koji nisu poželjni.