Bolest MODERNOG doba

Pogodne za intolerantne na GLUTEN: Ove namirnice ne sadrže NI TRUNKU ovog OZLOGLAŠENOG proteina

0

Sve češće nailazimo na proizvode bez glutena, a postavlja se pitanje da li je ovo samo jedan trend ili postoji stvarno intolerancija na gluten?

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Gluten spada u proteine i nalazi se u žitaricama, kao na primer pirinač ili kukuruz, međutim gluten nije uvek loš.

 

Problem predstavlja gluten koji se nalazi u ječmu, pšenici i raži. Gluten unet u organizam preko ovih žitarica reaguje kao toksin i dolazi do stvaranja upalnog procesa u organizmu, a samim tim to sprečava apsorpciju nutrijenata iz ishrane.

Intolerancija na gluten ranije nije bila ovoliko zastupljena, a to danas možemo zahvaliti velikom i ubrzanom razvoju industrije.


Ljudi koji imaju probavne probleme - nadimanje, grčeve, dijareju, konstipaciju ili sluz u stolici, uglavnom se testiraju na celijakiju, bolest koja se dobija ukoliko ste intolerantni na gluten.


Ukoliko imate ovu dijagnozu, morate regulisati ishranu i skroz izbaciti namirnice koje imaju gluten iz razloga što će vam se simptomi uvek iznova vraćati.


Postoji dosta namirnica koje ne sadrže gluten i mogu postati deo vaše svakodnevne ishrane.

 

Mleko
foto: Promo

 

  • Sir, puter, mleko
  • Voće i povrće
  • Meso i riba
  • Krompir
  • Pirinač


Veliki broj ljudi nema toliko izraženu intoleranciju, pa im neće uvek škoditi ukoliko postoji gluten u tragovima, ali svakako treba izbegavati neprijatnosti i mučiti organizam upalnim procesima koji nisu poželjni.

 

 

makonda-tracker