promeniće vam život

ĐOKOVIĆI JE JEDU SVAKI DAN: Ova SUPERHRANA naziva se MAJKOM SVIH ZRNA, a pomaže u borbi protiv mnogih bolesti

0

Izgledom podseća na žitarice i priprema se na isti način, ali zapravo je seme iz familije štireva, a spada u najzdravije namirnice

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Porodica Đoković mnogo pažnje posvećuje ishrani, kako zbog činjenice da je Novak profesionalni sportista (i, dodali bismo, najbolji teniser u istoriji ovog sporta!) tako i zbog opšteg zdravlja i sticanja zdravih navika u porodici.


Jelena Đoković više puta je delila detalje porodične ishrane i otkrila interesantne recepte, kao i fotografije koje svedoče u njihovom uživanju u darovima prirode, a najčešće imamo priliku da na njihovim tanjirima vidimo kinou.


Ima mnogo sjajnih ideja! Salata od kinoe je superukusna. Malo kinoe, puno povrća... i pun stomak — napisala je supruga našeg tenisera u opisu jedne fotografije svog zdravog obroka.
 

 

Snažna kinoa se već milenijumima u Južnoj Americi koristila u ishrani, zbog čega se neretko naziva "drevno seme", ali ćemo češće čuti da je zovu pseudožitaricom zbog činjenice da se priprema isto kao žitarice i mnogi veruju da spada u njih.


Ova zdrava namirnica poznata je i kao "majka svih zrna", a postoji više tipova kinoe, a najzastupljenije su crna, crvena i bela.

 

Šta sadrži?


Ima brojna blagotvorna dejstva po zdravlje, i to zahvaljujući činjenici da nema gluten, a sadrži aminokiselinu lizin, koja je neophodna organizmu za pravilan rast i razvoj i proizvodnju energije, kao i proteine, vitamine iz grupe B, vitamin E, razne antioksidanse, flavanoide, potom esencijalne minerale (među kojima su mangan, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalijum, kalcijum, cink, bakar i selen) i dosta biljnih vlakana ― jedna šolja kinoe ima čak 21% preporučenog dnevnog unosa!

 

kinoa
foto: Shutterstock

Zašto se koristi?


Zbog svog niskog glikemijskog indeksa (samo 53), ona je poznata kao važan saveznik u borbi protiv dijabetesa i smanjenje rizika za nastanak ove bolesti. Pored toga, kinoa snižava holesterol, pomaže u regulisanju krvnog pritiska, kao i u održanju telesne težine.


Vrlo je popularna namirnica među veganima i vegetarijancima, a NASA razmatra gajenje ovog semena u svemiru zbog visoke hranljive vrednosti i jednostavnog načina uzgajanja.

 

Ukoliko ste, kao Novak Đoković, alergični na gluten, ova namirnica sjajan je izbor, posebno jer može biti deo mnogih jela.


Kako se priprema?


Najpre izmerite količinu koju želite da upotrebite, a zatim je dobro isperite hladnom vodom. Nakon što je procedite, stavite u šerpu s preporučenom količinom vode i kuvajte na visokoj temperaturi dok ne proključa, potom dodajte prstohvat soli, smanjite temperaturu i kuvajte prema uputstvu u receptu jela koje spremate. Nema potrebe za mešanjem dok se termički obrađuje, a uglavnom ne treba da se kuva više od 15-20 minuta, u zavisnosti od šporeta i temperature.

 

 

makonda-tracker