Dok pojedinima slani sok kiselih krastavaca ili kiselog kupusa može da donese olakšanje, drugima može izazove smetnje, pa treba biti na oprezu
Slana tečnost iz turšije, koju zovemo još i rasol ili salamura, tajna je ukusnog kiselog kupusa, kiselih krastavčića i šarene salate, bez kojih ne možemo da zamislimo zimu.
Međutim, kada je u pitanju konzumiranje samo ovog soka, nismo toliko složni – dok je nekima nezamislivo da piju rasol, drugi ga smatraju najlepšim delom zimske kuhinje.
Iako je svakako u pitanju tečnost s kojom ne treba preterivati, rasol ima mnogo dokazanih zdravstvenih prednosti, ali je važno znati kome se on preporučuje i ko bi trebalo da ga izbegava.
Ko treba da pije rasol?
- Ljudi koji imaju grčeve u mišićima. Istraživanje objavljeno 2010. godine u listu Medicine & Science in Sports & Exercise pokazalo je da dehidrirani muškarci brže osete olakšanje posle mišićnih grčeva nakon što popiju rasol od kiselih krastavaca. Štaviše, bila je dovoljna samo 1/3 šolje!
- Ljudi koji brinu o nivou šećera u krvi. U studiji objavljenoj 2015. u medicinskom magazinu Journal of Diabetes Research navodi se da sirće, koje je deo rasola, može da pomogne u regulaciji nivoa glukoze u krvi kod obolelih od dijabetesa tipa 2 ako se konzumira posle obroka.
- Ljudi koji imaju probleme s varenjem. Kako navodi medicinska platforma Healthline, sirće iz rasola, kao i sva fermentisana hrana, može blagotvorno da deluje na digestivni sistem i pomogne u uspostavljanju normalne bakterijske flore u crevima.
- Ljudi koji imaju probleme sa zadahom. Iako je ukus rasola kiseo, vaš dah posle njega može biti slađi. Uzrok zadaha su, naime, bakterije, a sastojci rasola pokazali su snažno antibakterijsko dejstvo u brojnim istraživanjima.
- Ljudi koji žele da se bore protiv oksidativnog stresa. Rasol sadrži velike količine vitamina C i E, ključnih antioksidanasa, koji pomažu da se telo odbrani od štetnih molekula po imenu slobodni radikali, a uz to jačaju imuni sistem.
Ko ne treba da pije rasol?
Dok rasol nesumnjivo i naučno dokazano ima brojne pozitivne efekte na organizam, on može uticati i negativno na zdravlje, pa je važno znati ko sme da ga konzumira.
- Ljudi s visokim krvnim pritiskom. Ukoliko imate hipertenziju ili povišen rizik od nje, trebalo bi da izbegavate da pijete rasol. Razlog je natrijum, kog je ova slana tečnost prepuna i koji može dovede do dodatnog skoka pritiska.
- Ljudi sa čirom na želucu. Ne treba da brinete da će turšija da dovede do pojave čira na želucu, ali ukoliko ga već imate, budite na oprezu. Rasol može da izazove bol i osećaj nelagode, pa ako baš ne možete da mu odolite, ni slučajno ne preterujte.
BONUS VIDEO
Koliko je zdrava zimnica?