pikantno

Kako se u Rusiji kiseli kupus? Omiljena srpska zimnica se još lakše pravi na ruski način

1

Polako se spremamo za "stavljanje" zimnice, a glavna zvezda će, kao i obično biti, kiseli kupus. Jeste li znali da postoji mnogo različitih načina da napravite ovu popularnu salatu?

znate li kako se pravi kiseli kupus na ruski način?
znate li kako se pravi kiseli kupus na ruski način?foto: iuliia_n/Shutterstock

Kiseli kupus spada u omiljenu zimnicu na našim prostorima, a on obiluje hranljivim materijama i sjajan je način da pripremite organizam za sezonu virusa.


U 100 grama kiselog kupusa nalazi se 19 kalorija, 4,3 grama ugljenih hidrata i 0,1 grama (odnosno zanemarljivo malo) masti.

 

Tu je i 14,7 mg vitamina C, 10,4 mg holina, 30 mg, kalcijuma, 13 mg magnezijuma, 661 mg natrijuma itd. Pri tome, u procesu fermentacije se proizvode probiotic,i koji su od izuzetnog značaja za digestivni sistem.

 

Postoji mnogo različitih načina da pripremite kiseli kupus, a mi smo pronašli recept po kom se on pravi u Rusiji.


Sastojci:

 

  • 2,5-3 kg kupusa (po tegli od 3 litra)
  • 2 velike šargarepe
  • 4 kašike soli
  • biber po ukusu
  • (opciono) 2 lovorova lista

 

Priprema

  1. Dobro operite kupus i šargarepe, pa ih narendajte i pomešajte.
  2. Dodajte lovor list i biber i sve dobro promešajte.
  3. Ubacite povrće u teglu, prelijte hladnom vodom, pa ubacite i so.
  4. Mešajte dok se so ne otopi.
  5. Stavite poklopac i pritisnite nečim, recimo teglu punu vode.

 

BONUS VIDEO

Koliko je zimnica zapravo zdrava?

 

makonda-tracker