Polako se spremamo za "stavljanje" zimnice, a glavna zvezda će, kao i obično biti, kiseli kupus. Jeste li znali da postoji mnogo različitih načina da napravite ovu popularnu salatu?
Kiseli kupus spada u omiljenu zimnicu na našim prostorima, a on obiluje hranljivim materijama i sjajan je način da pripremite organizam za sezonu virusa.
U 100 grama kiselog kupusa nalazi se 19 kalorija, 4,3 grama ugljenih hidrata i 0,1 grama (odnosno zanemarljivo malo) masti.
Tu je i 14,7 mg vitamina C, 10,4 mg holina, 30 mg, kalcijuma, 13 mg magnezijuma, 661 mg natrijuma itd. Pri tome, u procesu fermentacije se proizvode probiotic,i koji su od izuzetnog značaja za digestivni sistem.
Postoji mnogo različitih načina da pripremite kiseli kupus, a mi smo pronašli recept po kom se on pravi u Rusiji.
Sastojci:
- 2,5-3 kg kupusa (po tegli od 3 litra)
- 2 velike šargarepe
- 4 kašike soli
- biber po ukusu
- (opciono) 2 lovorova lista
Priprema
- Dobro operite kupus i šargarepe, pa ih narendajte i pomešajte.
- Dodajte lovor list i biber i sve dobro promešajte.
- Ubacite povrće u teglu, prelijte hladnom vodom, pa ubacite i so.
- Mešajte dok se so ne otopi.
- Stavite poklopac i pritisnite nečim, recimo teglu punu vode.
BONUS VIDEO
Koliko je zimnica zapravo zdrava?