i brzo i ukusno

Isproban recept za AJVAR OD BARENIH PAPRIKA: Nema mnogo posla i sve je gotovo za manje od dva sata

0

Ako volite ajvar, a nemate vremena za pripremu onog od pečenih paprika, ovo je super zamena 

foto: Shutterstock / AS Foodstudio
foto: Shutterstock / AS Foodstudio

S početka jeseni mnoge domaćice s mnogo elana krenu u prirpemu zimnice. Ovo nije nimalo lak posao, a ako nemate dvorište u kojem biste mogli da ispečete papriku na šporetu na drva priprema ajvara gotovo da je nemoguća. 

 

Ipak, domišljate domaćice pronašle su način da ajvar spreme i bez ovog mukotrpnog procesa. I da, moguće je, ajvar se može spremiti i od barenih paprika, bez neprijatnog mirisa, dima, ljuštenja paprike i nereda koje to nosi sa sobom.

 

 

Evo kako da za manje od dva sata napravite ajvar koji će oduševiti sve ukućane.

 

Potrebno je:

 

  • 5 kilograma paprika
  • 1 veći patlidžan
  • 1,5 litra vode
  • 6 kašika soli
  • 5 kašika šećera
  • 50 mililitra ulja

 

Smesu kuvajte oko 2 sata
Smesu kuvajte oko 2 satafoto: Shutterstock / Pedjoni

 

Priprema:

 

Paprike operite u uklonite peteljke i semenke, pa ih isecite ih na krupnije komade. Nakon toga ih stavite u lonac. Plavi patlidžan oljuštite i iseckajte i ostavite sa strane.

 

Sledeće što radite jeste da u posudu stavite litar i po vode, ulje, šećer i so. Stavite da smesa proključa, kako bi se šećer i so sasvim istopili. Potom prelijijte paprike sa tom vrelom vodom i stavite paprike da se bare uz povremeno mešanje.

 

Primetićete da će paprike krenuti ubrzo da mekšaju. Nemojte previše da ih obarite, dovoljno je da budu dovoljno meke za mlevenje. Kada su paprike ohlade, u istu vodu stavite da se skuva patlidžan. To je svega 3,4 minuta. 

 

 

Papriku sameljite u mašini za mlevenje mesa, a potomo isto uradite sa patlidžanom. U šerpi u kojoj ćete kuvati ajvar stavite ulje, uključite da se ugreje i dodajte samleveno povrće.

 

Uz povremeno, često mešanje kuvajte oko 2 sata. Nakon toga sipajte u tegle koje ste zagrejali i zapecite u rerni. Stavite celofan i gumicu, pa metalni poklpac. Ajvar je spreman za konzumaciju, a vi za uživanje. 

 

Po ukusu možete dodati i malo belog luka i svežeg peršuna. 

 

Bonus video:

 

Kakve su cene povrća na pijacama? 

 

makonda-tracker