možda niste znali...

Poznata doktorka je 7 dana jela BUNDEVU – rezultat ju je iznenadio: 3 stvari su se odmah promenile u njenom organizmu

0

Svi znamo da je bundeva superzdrava, ali da li je dobra ideja jesti je svakodnevno? Jedna doktorka je sprovela ovaj eksperiment i došla do zanimljivih otkrića!

Šta se desi u organizmu ako svaki dan jedete bundevu, istraživala je jedna doktorka
Šta se desi u organizmu ako svaki dan jedete bundevu, istraživala je jedna doktorkafoto: Ground Picture/Shutterstock

Omiljeni jesenji plod – njeno visočanstvo bundeva – vraća se ovih dana na naše trpeze, a s njom stiže i zdravlje!


Iako na prvi pogled ne biste rekli, plod bundeve je čak 90 odsto voda i sadrži mnogo minerala i vitamina, zbog čega je idealna namirnica ako želite da smršate.

 

Sadrži i vitamin C i vitamine B kompleksa, niacin, folnu kiselinu, kalijum, fosfor i gvožđe, potom pektin, celulozu kao i druga vlakna zbog kojih je lako svarljiva.
Masnoće gotovo da nema u bundevi, pa u 100 grama sadrži svega tridesetak kalorija.

 

Međutim, da li je dobra ideja jesti ovo povrće svaki dan?


Doktorka Patriša Varakalo, poznata lekarka ugledne Klivlendske bolnice, napisala je za medicinski portal The Healthy autorski tekst u kom je ispričala da je sprovela ovaj eksperiment.

 

 

Ona je svakodnevno jela bundevu nedelju dana i pratila ima li nekih promena u njenom opštem stanju i izgledu, a potom iznela interesantna saznanja do kojih je došla.


Sa svojim iskustvom u porodičnoj medicini i sertifikatom za ishranu bila sam radoznala – šta se dešava kada ljubitelj bundeve malo "poludi" uživajući u njoj nedelju dana? – napisala je dr Varakalo.


Ona je eksperimentisala iz dana u dan: seme bundeve je bilo njena svakodnevna užina, pravila je marinara sos od bundeve, jela ju je uz testeninu, pila je pića od ovog povrća...

 

Bundeva može da se iskoristi na mnogo načina u domaćinstvu, a ima mnogo prednosti po zdravlje
Bundeva može da se iskoristi na mnogo načina u domaćinstvu, a ima mnogo prednosti po zdravljefoto: Shutterstock/Elena Hramova

I ovo su njena otkrića!

 

3 stvari koje se dese ako jedete bundevu svaki dan

  1. "Kad sam jela bundevu svaki dan, varenje mi je bilo bolje." Jedna od prvih promena koje je dr Varakalo primetila je bolja probava jer je bundeva odličan izvor vlakana, za koja je poznato da održavaju pravilan rad creva.
  2. "Kad sam jela bundevu svaki dan, koža mi je bila lepša." Kako ona ističe, zahvaljujući beta-karotenu, koji ovom povrću daje narandžastu boju i u telu se pretvara u vitamin A, koža joj je bila sjajnija, a ten ujednačeniji.
  3. "Kad sam jela bundevu svaki dan, bolje sam spavala." Zahvaljujući triptofanu i tirozinu, primetila je bolji kvalitet sna.

 

BONUS VIDEO

BILDUJTE IMUNITET: Stručnjaci otkrivaju šta da jedete, a da ostanete zdravi

 

makonda-tracker