Sada je sezona bundeve, pa je treba češće uvrstiti u ishranu.
Bundeva je prebogata vlaknima, pa će nas dugo činiti sitim, a iz tog razloga je i idealna za gubitak viška kilograma.
Budući da sadrži beta-karoten, delotvorna je za očuvanje vida, a uz to sadrži i vitamin A koji utiče na zdravlje mrežnjače. Beta-karoten i vitamin A su zaslužni i za očuvanje i podmlađivanje kože.
Još jedan od benefita konzumiranja bundeve jeste i činjenica da sadrži 20 puta više vitamina C od preporučene doze te je sjajan izbor sa jačanje imuniteta.
I na kraju, konzumiranje bundeve umanjuje rizik od nekih vrsta karcionama, potpu raka prostate i pluća.
Sada kada smo uvideli koliko prednosti ima bundeva, vreme je da pripremimo kremasti potaž i da uživamo.
Sastojci:
- ulje/mast
- 1 crni luk
- 1 šargarepa
- 1 kg bundeve
- 600 ml vode
- 100 ml pavlake za kuvanje
- so, biber
Priprema:
Luk i šargarepu isecite sitno i izdinstajte u šerpi na ulju ili masti.
Za to vreme očistite bundevu i isecite na kockice, pa dodajte.
Prelijte vodom i kuvajte dok bundeva ne omekša.
Kad omekša, sklonite sa ringle i ispasirajte štapnim mikserom.
Potom dodaje so i biber po ukusu i sipajte pavlaku za kuvanje i vratite na ringlu dok se sve lepo ne sjedini. Prijatno!