Poslastice sa bundevom spadaju u najlepše jesenje posluženje, a ove godine obavezno prodajte domaću štrudlu zbog koje će mirisati cela kuća
Postoji mnogo načina da u kuhinji upotrebite bundevu – ona je idealan sastojak za mnogo jela, od slanih do slatkih, izvanredna je u čorbi, ali ipak najlepša kao sočni fil u kolačima!
Iako priprema štrudli ponekad deluje kao mnogo posla, ova verzija će vam se sigurno dopasti jer je brza, a rezultat je slatkiš koji se pamti.
Sastojci
Za koru:
- 600 grama brašna
- pola kockice kvasca
- 350 mililitara tople vode
- 6 kašika ulja
- 3 kašike šećera
- prstohvat soli
Za fil:
- 1,5 kilogram bundeve
- 3 kašike prezle
- 300 grama šećera
- cimet po ukusu
Za posipanje:
- šećer u prahu po ukusu
Priprema
- Dobro operite bundevu, pa je očistite i izrendajte što sitnije. Zatim dodajte oko 150 grama šećera i stavite na tihu vatru da bundeva pusti svoj sok dok se šećer otapa. Potom promešajte, dodajte preostali šećer i pustite da se topi uz povremeno mešanje. Sklonite i ostavite da se prohladi, pa dodajte cimet i prezlu, ponovo promešajte i ostavite sa strane.
- U jednu činiju izmrvite kocku kvasca, sipajte šećer i malo tople vode i dobro razmutite, pa ostavite na pet minuta da se "aktvira". Zatim dodajte brašno, ulje, vodu i so, pa mesite dok dobijete elastično testo. Dodajte brašno po potrebi.
- Zatim podelite na tri dela kako biste dobili tri štrudle.
- Razvucite delove oklagijom tako da ne bude pretanko, najviše do 4 milimetra, pa namažite fil od bundeve. Urolajte i pecite oko 50 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
- Nakon što je pečena, ostavite štrudlu da se prohladi, pa pospite šećerom u prahu i secite.
( Glossy )