moćno deluju

Za jače srce, opuštenije arterije i ZDRAVO TELO: 5 namirnica koje treba da jedete ako imate POVIŠEN KRVNI PRITISAK

0

Brojna naučna istraživanja pokazala su blagodeti pet popularnih namirnica kod osoba koje pate od hipertenzije

Ishrana je veoma važna u borbi protiv visokog pritiska
Ishrana je veoma važna u borbi protiv visokog pritiskafoto: Galina Zhigalova, Shutterstock

Krvni pritisak predstavlja silu kojom krv pritiska zidove krvnih sudova dok srce pumpa krv u arterije, a on se povećava postepeno, zbog čega se simptomi pojavljuju tek u slučaju nekih komplikacija.


Zbog toga je visok krvni pritisak jedno od stanja koje se nazivaju "tihim ubicom".


Povišen krvni pritisak ili hipertenzija zapravo je stanje u kome je sistolni (gornji) pritisak povišen preko 140 mmHg, a dijastolni (donji) preko 90mmHg kod ljudi starijih od 18 godina, navodi Svetska zdravstvena organizacija.

 

Ovo stanje smatra se jednom od najčešćih bolesti današnjice — čak trećina odrasle svetske populacije ima probleme s pritiskom, ali ova statistika varira od regiona do regiona u zavisnosti od godina, načina ishrane, fizičke aktivnosti i ostalih faktora koji utiču na pritisak.


U svakom slučaju, poznato je da ishrana može biti od pomoći u regulisanju hipertenzije, iako ona nije lek i ne sme se tretirati kao čudotvorno rešenje. Lekari će vam, ipak, ako imate hipertenziju, predložiti da promenite svoj jelovnik, a istaživanja su pokazala da sledeće namirnice mogu biti korisne.

 

aparat za merenje pritiska je uvek dobro imati u kući
aparat za merenje pritiska je uvek dobro imati u kućifoto: Chinnapong, Shutterstock
  • Semenke bundeve


Među mnogim semenkama koje se preporučuju za hipertenziju su seme lana, čia semenke i seme bundeve, a ovo poslednje je posebno cenjeno kao dobar saveznik u tretiranju visokog pritiska.


U studiji Univerziteta Marimaunt u Arlingtonu, u kojoj su učestvovale 23 žene, upotreba po tri grama ulja od semena bundeve tokom šest nedelja dovela je do značajnog sniženja sistolnog krvnog pritiska, i to u poređenju s placebo grupom.


Poznato je da seme bundeve sadrži mnogo toga što može da pomogne u regulaciji pritiska: magnezijum, kalijum, arginin (esencijalnu aminokiselinu koja učestvuje u proizvodnji azot-monoksida, molekula koji opušta krvne sudove i snižava pritisak).

 

  • Citrusno voće

 

Citrusi obiluju vitaminima, mineralima i biljnim jedinjenjima koja su korisna za opšte zdravlje i imunitet, a mogu da pomogu i u regulisanju faktora rizika za bolesti srca. Jedan od njih je i krvni pritisak.

 

Studija objavljena 2021. godine u medicinskom magazinu Korean Journal of Family Medicine bavila se istraživanjem 10-godišnjih podataka o vezi između voća i lečenja krvnog pritiska. Istraživači iz Seula otkrili su da konzumiranje 520-600 grama voća dnevno (oko četiri pomorandže) može biti efikasno u kontroli pritiska, a oni su posebno povezali citruse s tim efektom.


Petomesečna studija u kojoj je učestvovala 101 žena u Japanu pokazala je da kombinacija hodanja i svakodnevnog konzumiranja limunade značajno snižava sistolni krvni pritisak. Navodno je do toga došlo zahvaljujući limunskoj kiselini i flavonoidima.

 

  • Bobičasto voće

 

Jagode, borovnice, kupine i brusnice poželjne su u ishrani kod niza zdravstvenih problema, ali možda i najsnažnije dejstvo imaju kod faktora za nastanak kardiovaskularnih bolesti. Odličan su izvor antioksidanata, uključujući antocijanine, koji ima daju karakterističnu crvenu boju.

 

normalan pritisak je veoma važan za zdravo srce
normalan pritisak je veoma važan za zdravo srcefoto: Shutterstock/SewCream

Antocijanini su, inače, poznati po tome što povećavaju azot-monoksid u krvi, što je pokazalo i istraživanje objavljeno 2019. u magazinu Nutrients, ali je potrebno još istraživanja.

 

  • Masna riba

 

Poznato je da je riba odličan izvor omega-3 masnih kiselina, koje imaju blagotvorno dejstvo na kardiovaskularno zdravlje.


Studija kineskih naučnika iz 2022, objavljena u časopisu Journal of the American Heart Association, pregledala je rezultate 71 istraživanja. Otkriveno je da se najveća korist u snižavanju hipertenzije desila s dnevnom količinom između dva i tri grama omega-3 masti.


Ove masnoće učestvuju u regulaciji krvnog pritiska, i to tako što smanjuju zapaljenske procese i nivo oksilipina, jedinjenja koja sužavaju krvne sudove.

 

  • Mahunarke


Mahunarke obiluju hranljivim materijama koje mogu da pomognu u regulaciji pritiska, među kojima su kalijum i magnezijum.


Italijanska studija objavljena 2021. u listu International Journal of Food Sciences and Nutrition pokazala je da mahunarke mogu pomoći u snižavanju visokog krvnog pritiska, pa bi sočivo, grašak i pasulj trebalo da budu deo vašeg jelovnika.
 

 

BONUS VIDEO

Stručnjaci otkrivaju šta da jedete, a da ostanete zdravi

 

makonda-tracker