dobro za zdravlje

Jedna čaša dnevno nosi malu, ali bitnu promenu: Ukusno i jeftino piće koje pozitivno deluje na visok KRVNI PRITISAK

0

Ako želite da povedete računa o ishrani zbog krvnog pritiska, uvrstite jednu čašu dnevno ovog ukusnog pića

koje piće treba piti za pozitivan efekat na krvni pritisak?
koje piće treba piti za pozitivan efekat na krvni pritisak?foto: udra11/Shutterstock

Visok krvni pritisak, poznat i kao hipertenzija, stanje je u kome je sistolni (gornji) pritisak povišen preko 140 mmHg, a dijastolni (donji) preko 90mmHg kod ljudi starijih od 18 godina, navodi Svetska zdravstvena organizacija. Može da se javi kao sistolna ili dijastolna hipertenzija, ali najčešće su povišena oba pritiska.

 

On pogađa jednu od tri odrasle osobe u Engleskoj, navodi Krvni pritisak Ujedinjenog Kraljevstva, a ova statistika je zabrinjavajuća jer hipertenzija može dovesti i do srčanog napada. 

 

Ipak, za krvni pritisak važna je odgovarajuća ishrana, pa je dobro znati šta možemo uključiti u nju.

 

Kako navodi Express, nova studija, objavljena u žurnalu PLOS ONE, navodi da je za krvni pritisak dobra i mala čaša voćnog soka.

 

100% prirodni voćni sokovi su preporučljivi za konzumaciju ako imate visok krvni pritisak
100% prirodni voćni sokovi su preporučljivi za konzumaciju ako imate visok krvni pritisakfoto: Chinnapong, Shutterstock

Istraživanje je bazirano na 93 ranije studije, a ocenilo je 12 različitih namirnica koje sadrže šećer, kako bi se došlo do zaključka kako izbor ishrane može uticati na hipertenziju.

 

Tim istraživača iz Toronta je iznašao da umerena konzumacija voćnog soka vodi do prosečnih "malih, ali važnih smanjenja krvnog pritiska". 

 

Naravno, u pitanju su sokovi koji sadrže isključivo 100% prirodni šećer, a razlog zbog kog može pozitivno da utiče na hiperzenziju jesu vitamini i flavonoidi, koji nude zaštitni efekat za kardiovaskularni sistem i mogu smanjiti upale.

 

Najveći benefiti, prema ovog studiji, povezani su sa dugotrajnim uzimanjem 50 do 150ml dnevno čistog voćnog soka. Ipak, jedenje celog voća, koje sadrži i vlakna, imalo je još veće benefite.

 

voćni sokovi mogu imati pozitivan efekat na organizam zbog vitamina i flavonoida, ali vodite računa da su domaći i da nemaju dodatog šećera
voćni sokovi mogu imati pozitivan efekat na organizam zbog vitamina i flavonoida, ali vodite računa da su domaći i da nemaju dodatog šećerafoto: Shutterstock/Africa Studio

Zdravstvena platforma Healthline navodi sledeće voćne sokove kao dobar izbor za krvni pritisak:

  1. Sok od cvekle
  2. Sok od paradajza
  3. Sok od nara
  4. Sok od bobičastog voća

Bonus video

Kako vremenske promene utiču na kardiovaskularne bolesnike

 

makonda-tracker