pikantne

Mekane & slane GALETE koje se tope u ustima: Tajni sastojak daje im božanstven ukus, a svi će vam tražiti recept

0

Šta spremiti za doručak ili večeru? Ako su vam dosadila stara jela, obavezno probajte ovu slanu verziju bakinog kolača

Galete (bakin kolač) sa jajima, ilustracija
Galete (bakin kolač) sa jajima, ilustracijafoto: Songkran wattanokul/shutterstock

Zvali ih valfi, galete ili bakin kolač, ovi slasni zalogaji su jedna od omiljenih domaćih poslastica, a sve je više slanih verzija koje su odlično rešenje za brz doručak ili večeru.


Uz to, one su zgodne i da ih spakujete za posao kada poželite ukusnu domaću užinu.


Ako vas koči to što recepti za galete obično sadrže brašno, obavezno probajte ovu varijantu slanog posluženja od potopljenih ovsenih pahuljica. Da sve bude još pikantnije i nezaboravnog ukusa, ne zaboravite tajni sastojak – seckane masline. Crne ili zelene, učiniće vaš slani bakin kolač posluženjem koje se pamti.


Sastojci:

 

  • pola šolje ovsenih pahuljica
  • malo praška za pecivo (1-2 prstohvata)
  • 1 i po šolja brašna
  • 2 jajeta
  • prstohvat soli
  • 250 ml mleka
  • 80 grama putera
  • 50 grama sira po ukusu
  • 5 maslina

 

Priprema

  1. Malo zagrejte mleko, pa unjemu rastopite puter i ovsene pahuljite i ostavite da odstoji dok se ne ohladi.
  2. Umutite dva jajeta s malo soli, pa dodajte mleku.
  3. Onda postepeno ubacujte brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo, pa kad dobijete homogenu smesu ubacite mrvljeni sir.
  4. Na kraju dodajte sitno seckane masline i sve dobro promešajte.
  5. Vadite kutlačom i pecite u zagrejanom i podmazanom aparatu.

 

 

makonda-tracker