njene cake

Ukradite tajnu njene mladolikosti i dugovečnosti: Namirnica u koju se Sofija Loren KUNE i svima nam je lako dostupna

0

Šta jede Sofija Loren?

foto: EPA-EFE/NINA PROMMER
foto: EPA-EFE/NINA PROMMER

Jedete li paradajzAko niste redovni, možda bi trebalo da budete kad čujete tajnu dugovečnosti Sofije Loren, dive starog Holivuda.

 

Ne samo što je tako ukusan, paradajz je izuzetno zdrava namirnica koja je bogaza vitaminima A, B1, B3, B6, C i K, a sadrži i minerale kao što su bakar, kalijum, magnezijum, kao i vlakna i šećer. Zahvaljujući biljnim jedinjenjima poput likopena, karotenoidnog pigmenta, paradajz je vrlo efikasan u smanjenju začepljenja arterija i njegovoj prevenciji.

 

 

Likopen deluje tako što ublažava upalne procese u organizmu, povećava dobri holesterol (HDL) i smanjuje rizik za nastanak bolesti srca.

 

Likopen je takođe antioksidans i može pomoći u hranjenju vaše kože. Paradajz nikako nije zamena za kremu sa faktorom koji smanjuje rizik od UV zračenja, ali može pomoći da vaša koža bude dodatno zaštićena tokom sunčanja.

 

Sama Sofija Loren više puta je izjavila da upravo ovoj namirnici duguje mladolik izgled!

 

paradajz ima dosta benefita za zdravlje
paradajz ima dosta benefita za zdravljefoto: Shutterstock/goffkein.pro

Što se tiče starenja, paradajz je bogat brojnim fitokemikalijama, karotenoidima kao što je pomenuti likopen, i drugim kao što su beta karoten i lupina. Ova jedinjenja imaju pozitivan efekat na zdravlje očiju, što je mnogima problem kako telo stari...

 

 

 

makonda-tracker