pametno

Kako da se rešite mamurluka uz pomoć namirnica koje imate u kuhinji? Za samo sat vremena će vas potpuno preporoditi

0

Nakon što pretete sa konzumacijom alkohola ovo je način da sami sebi najlakše pomognete 

foto: Shutterstock / New Africa
foto: Shutterstock / New Africa

Ukoliko se zbog ludog provoda prethodne noći osećate umorno, prisutna je pojačana žeđ, glavobolja, mučnina, vrtoglavica, drhtavica, nedostatak fokusa, bolovi u mišićima, nesanica i poremećaj raspoloženja veoma je verovatno da vas muči mamurluk

 

 Bez obzira na to koliko jak mamurluk bio, svi žele da ga se reše što pre, a u tome mogu da pomognu određene namirnice i pića.

 

 

Kruške

 

Prema istraživačima zaposlenim u CISRO-u, australskoj vladinoj naučno-istraživačkoj organizaciji, kruške su lek za mamurluk. Jutarnji mamurluk smanjuje se za između 16 i 21 odsto ako se sok od kruške pio pre noćnog provoda.

 

Voda

 

Alkohol dehidrira telo, pa ovo ni ne čudi. Pijenje puno vode u trenu bi moglo ublažiti glavobolju.

 

Paradajz

 

Paradajz je bogat vitaminom C, ali i glutationom, materijom koju i samo telo proizvodi da bi se oslobodilo toksina. Paradajz možete jesti svež ili pak možete od njega da napravite sok.

 

Mamurluk posle ludog noćnog provoda
Mamurluk posle ludog noćnog provoda foto: Shutterstock / fizkes

 

Voćni sok

 

Voćni sok će vam pružiti prirodne šećere i zameniti neke elektrolite koje ste izgubili i dati vam pozamašnu dozu vitamina. Sok od jabuke ili brusnice bolji je izbor od soka od pomorandže zbog nižeg nivoa kiselosti.

 

Banane

 

Što ste više alkohola popili, to je vaše telo više dehidrirano, a što je veći stepen dehidracije, telo gubi veću količinu kalijuma. Nedostatak kalijuma izaziva osećaj umora, a mogu se pojaviti i simptomi poput grčeva, povraćanja i mučnine. Stoga, navalite na banane i skratite sebi muke.

 

 

Integralni pirinač

 

Integralni pirinač je još jedan odličan izvor ugljenih hidrata, a posebno je bogat B vitaminom i proteinima.

 

Čaj od kamilice

 

Ako želite da smirite nadutost, grčeve i mučninu, posegnite za ovim čajem. U šoljicu dodajte i malo meda, koji je prirodni šećer i isto tako pomaže kod mamurluka.

 

Žena uživa u ispijanju čaja od kamilice
Žena uživa u ispijanju čaja od kamilice foto: Shutterstock / Dean Drobot

 

Limeta

 

Baš kao i limun, limeta je odlična u borbi protiv mamurluka. Probajte da popijete dve kašičice sveže isceđenog soka od limete ili pak nekoliko kapi tog soka dodajte u kašičicu meda. Razliku ćete odmah uočiti, posebno ako to napravite čim se probudite.

 

Uz sve ovo je važno i da pijete dosta tečnosti kako biste što pre izbacili toksine i ponovo postigli ravnostežu u  vašem telu. 

 

makonda-tracker