za svakog i uz sve

Ovako se pravi ORIGINALNA italijanska FOKAČA: MEKANO i HRSKAVO testo u 3 ukusa osvaja na prvi zalogaj (RECEPT)

1

Ukoliko volite pikanterije od testa ova fokača će vas kupiti na prvi zalogaj

foto: Shutterstock / Viktoria Hodos
foto: Shutterstock / Viktoria Hodos

Čuvena fokača je jelo koje potiče iz Italije, a s obzirom na to da je veoma ukusno i zastino proširilo se na sve krajeve sveta. 

 

Danas je često možemo videti i probati na bogatim trpezama naših domačica, a ukoliko i vi volite ukus sveže pečenog testa sa primesama maslina, paradajza, šunke ovaj recept će vas oduševiti.

 

Prednost u odnosu na druga peciva jeste što se brzo sprema, a ono što mnoge oduševljava jeste i činjenica da je možete jesti sa svim i svačim.

 

 

Pogledajte šta je to što vam je potrebno kako biste napravili najukusniju fokaču ikada. 

 

Sastojci:

 

  • 400 gr brašna za dizana testa
  • 100 gr glatkog brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1/2 kašičice šećera
  • 300 ml mlake vode
  • maslinovo ulje za premaz

 

Najjednostavniji recept za fokaču
Najjednostavniji recept za fokaču foto: Shutterstock / Erhan Inga

 

Za premaz od paradajza:

 

  • 2 zrela paradajza (ili čaša paradajz pelata)
  • vinsko ili jabukovo sirće
  • 1 vezica svežeg bosiljka
  • 2 čena belog luka

 

Za premaz od sira:

 

  • 100 gr različitih kačkavalja po želji
  • 1 grančica ruzmarina

 

Za premaz sa maslinama

 

  • 10 maslina
  • maslinovo ulje po potrebi (2,3 kašike)
  • malo belog luka

 

 

Priprema:

 

U posudi za mešenje sipajte brašno koje ste prethodno pomešali sa pola kašičice soli. Potom napravite rupu u brašnu i dodajte kvasac, šećer i mlaku vodu (prethodno izmešajte i sačekajte da malo "krene"). Sve izmešajte viljuškom, pa lepo sjedinite rukama i umesite mekano testo.

 

Zatim testo stavite u posudu, malo prelijte sa maslinovim uljem i pustite da naraste 15 do 20 minuta. 

 

Uključite rernu da se greje na oko 220 stepeni, pa pripremite premaze.

 

Ovako se pravi originalna italijanska fokača
Ovako se pravi originalna italijanska fokačafoto: Shutterstock / Oksana Mizina

 

Iseckajte masline i pomešajte sa timijanom, pa sve to prelijte sa malo maslinovog ulja i belim lukom. 

 

Naseckajte oljušten paradajz i bosiljak, posolite i pobiberite, dodajte malo maslinovog ulja i sirćeta, naseckate oljušten beli luk.

 

Kad testo naraste, razoklagijajte ga tak oda dobijete krug veličine pleha u kojem ćete peći fokaču. Premažite prelivom koji želite, a onda ostavite da još malo naraste. Pecite oko 20 minuta na 220 stepeni. 

 

Poslužite dok je još toplo. 

 

 

 

 

makonda-tracker