Ukoliko volite pikanterije od testa ova fokača će vas kupiti na prvi zalogaj
Čuvena fokača je jelo koje potiče iz Italije, a s obzirom na to da je veoma ukusno i zastino proširilo se na sve krajeve sveta.
Danas je često možemo videti i probati na bogatim trpezama naših domačica, a ukoliko i vi volite ukus sveže pečenog testa sa primesama maslina, paradajza, šunke ovaj recept će vas oduševiti.
Prednost u odnosu na druga peciva jeste što se brzo sprema, a ono što mnoge oduševljava jeste i činjenica da je možete jesti sa svim i svačim.
Pogledajte šta je to što vam je potrebno kako biste napravili najukusniju fokaču ikada.
Sastojci:
- 400 gr brašna za dizana testa
- 100 gr glatkog brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 1/2 kašičice šećera
- 300 ml mlake vode
- maslinovo ulje za premaz
Za premaz od paradajza:
- 2 zrela paradajza (ili čaša paradajz pelata)
- vinsko ili jabukovo sirće
- 1 vezica svežeg bosiljka
- 2 čena belog luka
Za premaz od sira:
- 100 gr različitih kačkavalja po želji
- 1 grančica ruzmarina
Za premaz sa maslinama
- 10 maslina
- maslinovo ulje po potrebi (2,3 kašike)
- malo belog luka
Priprema:
U posudi za mešenje sipajte brašno koje ste prethodno pomešali sa pola kašičice soli. Potom napravite rupu u brašnu i dodajte kvasac, šećer i mlaku vodu (prethodno izmešajte i sačekajte da malo "krene"). Sve izmešajte viljuškom, pa lepo sjedinite rukama i umesite mekano testo.
Zatim testo stavite u posudu, malo prelijte sa maslinovim uljem i pustite da naraste 15 do 20 minuta.
Uključite rernu da se greje na oko 220 stepeni, pa pripremite premaze.
Iseckajte masline i pomešajte sa timijanom, pa sve to prelijte sa malo maslinovog ulja i belim lukom.
Naseckajte oljušten paradajz i bosiljak, posolite i pobiberite, dodajte malo maslinovog ulja i sirćeta, naseckate oljušten beli luk.
Kad testo naraste, razoklagijajte ga tak oda dobijete krug veličine pleha u kojem ćete peći fokaču. Premažite prelivom koji želite, a onda ostavite da još malo naraste. Pecite oko 20 minuta na 220 stepeni.
Poslužite dok je još toplo.