zanimljiv eksperiment

Kakvu vodu dolivati dok kuvate – VRUĆU ILI HLADNU? Kuvari su isto jelo spremali na oba načina, a ovo je zaključak

0

Da li, kada voda počne da isparava tokom kuvanja, dodajete hladnu ili vruću vodu? Iako to na prvi pogled deluje nevažno, zapravo – nije.

Pileća supa može biti bistrija i zamućenija u zavisnosti od toga u kakvoj je vodi pripremana
Pileća supa može biti bistrija i zamućenija u zavisnosti od toga u kakvoj je vodi pripremanafoto: AS Foodstudio/Shutterstock

Kakva voda treba da se dodaje tokom kuvanja, hladna ili vruća?

 

Jednako se dolivaju i jedna i druga – hladna jer je tako najlakše, vruća jer se tako brže završi priprema jela, a ovo zanimljivo malo istraživanje pokazalo je u čemu je razlika. 

 

Kuvari portala America's Taste Kitchen izveli su mali eksperiment kako bi došli do odgovora.


Oni su pripremili pileći temeljac po jednostavnom receptu, ali na dva načina: kuvali su ga u dvema šerpama i dodavali po četiri litra vode na različitoj temperaturi.


U jednu šerpu dodavana je hladna voda iz slavine, a u drugu ključala voda, a potom su se oba temeljca krčkala po tri sata.

 

Čorba se obično kuva  uz dodavanje vode
Čorba se obično kuva uz dodavanje vodefoto: Martin Turzak/Shutterstock

Na kraju eksperimenta, degustatori su primerili da je supa u koju je dolivana hladna voda bila providnija, a ona u koju su sipali ključalu blago zamućena.

 

Što se tiče ukusa, nije bilo značajne razlike.


Kako je za America's Taste Kitchen objasnio urednik ovog portala koji se bavi naučnim temama, viša početna temperatura ključale vode izvlači više nerastvorljivih proteina iz mesa i kostiju. Zbog toga temeljac izgleda zamućeno dok se ponovo hladi do krčkanja na nižoj temperaturi, što znači da je tečnost bogatija nego u suprotnom slučaju.


S druge strane, onaj u koji je sipana hladna voda nijednog trenutka nije dostigao puno ključanje, ali ništa od toga nema uticaj na ukus.

 

 

makonda-tracker