Ukoliko kuvate za dve osobe, od jednog pileta možete pripremiti 5 ručkova ili večera. Za početak važno je da znate dobro da isečete pile kako biste iskoristilesve njegove delove.
Ponedeljak
Pileća prsa ispržite na grilu i poslužite sa povrćem (grilovanim ili kuvanim) i sezonskom salatom. Dobili ste zdravi obrok bogat proteinima, vitaminima, mineralima i prehrambenim vlaknima koji će vam dati dovoljno energije za radni dan, a istovremeno neće opteretiti vašu probavu.
Potrebno: pileće prsa (2 komada), 1 tikvica, 2 krompira srednje veličine, 2 slatke paprike, 1 glavica luka, 1 kašika masti, so i biber i začin po ukusu.
Priprema: U pliću šerpu stavite mast i iseckajte sitno luk, zatim dodajte sitno iseckana dva krompira pa na laganoj vatri dinstajte. Kada krompir omekša dodajte tikvicu iseckanu na kockice, a zatim i 2 paprike iseckane na trakice. Dodajte so i biber, a možete i svežu majčinu dušicu i ruzmarin. Dodajte malo vode (100 ml) i pustite da se povrće lagano krčka. Na tiganju ispecite pileća prsa, ili ih izgrilujte. Poslužite uz povrće i paradajz salatu.
Cela porodica će biti zadovoljna: 5 brzih jela od tikvica koja ćete obožavati (RECEPTI)
Utorak
Pileće batke marinirajte u kombinaciji maslinovog ulja, limuna, belog luka i žalfije pa ih ispržite na tiganju da se koža karamelizuje, a potom ih dovršite u rerni. Poslužite ih s pečenim krompirima iz rerne i sezonskom salatom.
Potrebno: 2 pileća bataka, malo maslinovog ulja, sok 1 limuna, 3 čena belog luka i malo sveže žalfije, 2 kašika masti, 4 srednja krompira.
Priprema: Krompir operite, očistite i stavite u tepsiju. Rastopite 1 kašiku masti pa je sipajte po krompiru. Posolite krompir ili mu dodajte začin od suvog povrća. Stavite ga u rernu da se ispeče. Kada krompir bude skoro gotov dodajte mu pileće batake koji su se pržili u tiganju i pustite da se sve peče još 10 minuta.
Novopazarske mantije po originalnom receptu: Ovom tradicionalnom jelu niko ne može da odoli!