izuzetno je zdrav

Na šta sve utiče CRVENI LUK? 6 razloga da jedemo ovo povrće svakog dana

0

Jedna glavica crvenog luka dnevno može dosta pomoći našem organizmu da se izbori sa nekim čestim napastima našeg zdravlja.

foto: Morris Robert Archive: FoodCollection / Profimedia
foto: Morris Robert Archive: FoodCollection / Profimedia

Kad se govori o luku, ljudi uglavnom prvo pomisle na crni ili beli, dok je crveni luk nekako uvek malo po strani. Međutim, ima dosta razloga da ne bude tako.

 

Samo jedna glavica crvenog luka svakog dana može dosta doprineti našem imunitetu, a uz to pomaže našem organizmu da se izbori sa mnogim drugim problemima.

 

Ovo povrće je veoma zdravo pošto sadrži velike doze vitamina C koji koji nas štiti od raznih prehlada i čuva lep izgled kože, smatra se da je izuzetno dobar izvor vlakana, a povoljno utiče i stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

 

Takođe, u njemu ima i kalijuma koji ima pozitivan efekat na krvni pritisak i najvažniji organ u našem telu – srce. Ne bi trebalo da zaboravimo da spomenemo da je crveni luk izvor folne kiseline koja je jedna od najvažnijih stvari za obnavaljanje ćelija, ali i da je esencijalno bitan za tkiva generalno i kosti.

 

 

- Crveni luk se preporučuje svima. Treba ga uvrstiti u ishranu svih populacija. Posebno se preporučuje ženama u menopauzi, osobama sa intolerancijom na glukozu i insulin i ako postoji genetska predispozicija za kancerogena, koronarna ili oboljenja digestivnog trakta – objašnjava za portal Agromedia nutricioniskinja Branka Mirković.

 

 

Crveni luk se može pripreiti na više načina, a Mirkovićeva preporučuje neke više, ali manje poznate.

 

- Crveni luk se najčešće konzumira u presnom stanju kao dodatak ili čak neophodna osnova za svaku salatu, ali treba ga jesti u jelima ne samo kao začin nego i kao osnovno povrće. Može se kuvati, dinstati, bariti, koristiti u kuvanim jelima i supama. Veoma je ukusan ako se griluje, dinsta sa začinima i aćetom balsamikom uz dodatak žutog šećera, ali može i da se kiseli kao turšija. Prave se i ukusni džemovi i pekmezi, kao i razni prelivi za meso i gril – navodi Branka Mirković.

 

 

 

6 DOBROBITI CRVENOG LUKA ZA NAŠE ZDRAVLJE

 

1. Varenje

 

Vlakna kojih crveni luk ima izuzetno mnogo veoma dobro utiču na naša creva. Može da bude veoma koristan u slučaju zatvora.

 

 

2. Dijabetes

 

Sirov crveni luk može da pojača proizvodnju insulina, pa se zato preporučuju i dijabetičarima.

 

 

3. Srce

 

Ovo povrće kontroliše krvni pritsak, pomaže u otvaranju začepljenih arterija i štiti naše srce od koronarnih bolesti.

 

 

4. Holesterol

 

Ako vam je crveni luk redovno na meniju, onda može da pomogne u regulisanju nivoa masnoće. Zato se preporučuje ljudima sa povišenim holesterolom.

 

 

5. Vitamini

 

Vitamini i mineali kojima crveni luk obiluje jačaju naš organizam i smanjuju rizik od mnogih bolesti tako što jačaju naš organizam.

 

6. Anemija

 

Povoljno utiče na osobe koje imaju problema sa anemijom. Verovatno niste znali, ali kad sečemo luk – plačemo zbog ulja i sulfida. Te iste supstance tom prilikom i u nozdrve i na taj način pomažu u lečenju anemije.

 

 

makonda-tracker