dokazano

U sezoni virusa, zagađenja, kod astme... JEDITE IH SVAKI DAN! 10 namirnica za snažna i ZDRAVA PLUĆA

0

Ovo je najkorisnija hrana za normalan rad pluća, pokazala su naučna istraživanja.

Bez normalnog rada pluća nea kvalitetnog života
Bez normalnog rada pluća nea kvalitetnog životafoto: GAGO IMAGES, Shutterstock

Održavanje pluća zdravima i funkcionalnima je, malo je reći, od izuzetne važnosti za normalan rad organizma i da se osećao najbolje moguće.


Ipak, faktori poput duvanskog dima, aerozagađenja i respiratornih infekcija mogu da naruše njihovo stanje, posebno u kombinaciji s neadekvatom ishranom koja podstiče zapaljenske procese u organizmu.


Ukoliko, uz to, bolujete od čestih stanja kao što su bronhijalna astma, plućna fibroza ili hronična opstruktivna bolest pluća, nebriga o stanju ovog parnog organa može značajno da se odrazi na vaš kvalitet života.


Međutim, kako piše medicinska platforma Healthline, određene izmene u svakodnevici, koje uključuju režim ishrane bogat hranljivim materijama, mogu da pomognu u zaštiti pluća, smanji oštećenje i ublaži simptome raznih bolesti. I ne samo to nego će neki nutrijenti još i poboljšati funkciju vaših pluća!

 

pluća spadaju u vitalne organe
pluća spadaju u vitalne organefoto: Douglas Olivares/Shutterstock
  • Pomorandže


Ova voćka je veoma bogat izvor vitamina B6 i, kako je dobro poznato, vitamina C, koji pomažu plućima u transportu kiseonika. Pomorandže obiluju antioksidansima, imaju i protivupalno dejstvo, a neka istraživanja pokazala su da mogu smanjiti simptome astme.

 

  • Cvekla

 

Čak i delovi dvekle koje bacamo, poput listova i korena, bogati su brojnim hranljivim materijama. Posebno se izdvajaju nitrati, za koje su istraživanja pokazala da poboljšavaju rad pluća jer umiruju krvne sudove, snižavaju krvni pritisak i regulišu unos kiseonika.

 

  • Jabuke

 

Jabuke se često preporučuju astmatičarima
Jabuke se često preporučuju astmatičarimafoto: Shutterstock/Africa Studio

Istraživanje stručnjaka Univerziteta u Lećeu i Univerziteta u Đenovi objavljeno u magazinu Nutrients 2019. godine je pokazale da kod bivših pušača pluća sporije slabe ako jedu jednu jabuku dnevno, dok najmanje pet jabuka nedeljno značajno pobošljava stanje ovog organa.

 

  • Zeleni čaj

 

Napitak koji se često naziva "najzdravijim čajem na svetu" sadrži brojna jedinjenja koja su korisna za stanje celokupnog organizma, a studija objavljena 2019. godine u medicinskom listu International Journal of Molecular Sciences pokazala je da preventivno deluje na fibrozu i pojavu ožiljaka na plućima.

 

  • Đumbir

 

Ovaj zdravi koren ima antiupalna, antiseptička i antibakterijska svojstva i odlična je namirnica za detoksikaciju. Navodno pomaže i u eliminaciji nataložene sluzi, pročišćava bronhije i druge respiratorne kanale.

 

  • Borovnice

 

Ovo bobičasto voće često se naziva "kraljicom antioksidanasa", a često konzumiranje borovnica se povezuje s nizom zdravstvenih prednosti, što uključuje i očuvanje pluća.

 

Borovnice obiluju antioksidansima i doprinose zdravlju pluća
Borovnice obiluju antioksidansima i doprinose zdravlju plućafoto: yanishevska/Shutterstock

Borovnice sadrže antocijanine (malvidin, cijanidin, peonidin, delfinidin i peutnidin), a brojna istraživanja dokazala su da oni čuvaju telo od štetnog dejstva slobodnih radikala, uključujući i studiju Nacionalnog univerziteta Čonam u Kvangžuu iz 2010.

 

  • Paprike

 

Dobro je poznato da su crvene paprike među najbogatijim izvorima vitamina C, nutrijenta rastvorljivog u vodi koji u telu deluje kao snažan antioksidans. Pored toga, on je izuzetno koristan za pluća, pa se pušačima preporučuje da unose više vitamina C.

 

Sudeći po studiji koju je sproveo američki Nacionalni insitut za srce i pluća, deca koja piju sok od jabuke makar jednom dnevno imaju 50 odsto manju verovatnoću da će imati zviždanje u plućima tipično za astmatičare u pogoršanju.


Pored toga, utvrđeno je da ova voćka smanjuje rizik za nastanak raka pluća! To postiže zahvaljujući visokoj koncentraciji antioksidanasa, uključujući flavonoide i vitamin C.

 

  • Bundeva

 

Ovo superzdravo jesenje povrće prebogato je brojnim hranljivim materijala koje blagotvorno deluju na pluća! Najviše imaju karoteonida, uključujući beta karoten, lutein i zeaksantin, koji imaju antizapaljensko i antioksidansno dejstvo.


Koliko je to važno za zdravlje pluća najbolje pokazuje to što su istraživanja pokazala da pušači imaju 25 odsto manje karotenoida nego nepušači!

 

Istraživanjas u pokazala da bundeva može da bude od velikog značaja za zdravlje pluća
Istraživanjas u pokazala da bundeva može da bude od velikog značaja za zdravlje plućafoto: Shutterstock/Artem Oleshko
  • Jogurt

 

Jogurt je najpopularniji mlečni proizvod na svetu, što nije bez razloga: pored toga što je ukusan i zasitan, on obiluje kalijumom, kalcijumom, fosforom i selenom.


Studija koju su naučnici Univerziteta u Lećeu i UIniverziteta u Đenovi sproveli nad odraslim osobama iz Japana pokazala je da povišen unos navedenih minerala može da se poveže s najboljim markerima plućne funkcije, kao i da oni koji unose najviše kalcijuma imaju čak 35 posto niži rizik za hroničnu opstruktivnu bolest pluća.

 

  • Kurkuma

 

Studija stručnjaka Nacionalnog univerziteta u Singapuru utvrdila je na uzorku od 2.478 ljudi da konzumiranje kurkumina – ključnog sastojka kurkume – poboljšava funkciju pluća. Štaviše, pokazalo se i da pušači koji unose više kurkumina imaju 9,2 odsto zdravija pluća nego pušači koji ga ne konzumiraju.

 

 

makonda-tracker