da li ih jedete?

Ove namirnice SMANJUJU APETIT, a nisu skupe: Obiluju hranljivim materijama, ima ih na svakom koraku i vrlo su ukusne

0

Kako produžiti osećaj sitosti i odložiti glad? Hrana koja suzbija apetit može vam pomoći u tome

HRana koja smanjuje apetit je lako dostupna
HRana koja smanjuje apetit je lako dostupnafoto: SunKids/Shutterstock

Bez obzira na to pokušavate li da se rešite viška kilograma ili samo želite da se okrenete zdravijoj ishrani i ne unosite prekomerne kalorije, ove namirnice će vam pomoći da ne ogladnite odmah posle obroka.


U pitanju je hrana koja deluje kao prirodni supresant apetita, a pruža organizmu energiju i mnogo hranljivih materija.

 

  • Bademi

 

Bademi mogu da utiču na to koliko ćete pojesti u narednom obroku
Bademi mogu da utiču na to koliko ćete pojesti u narednom obrokufoto: Dmitry Tkachuk/Shutterstock

Samo šaka badema daće telu obilje antioksidanasa, vitamina E i magnezijum, između ostalih nutrijenata. Ove tri hranljive materije deluju tako šta smanjuju apetit, a studija objavljena 2006. godine u medicinskom časopisu The Food Technology Magazine pokazala je da bademi povećavaju osećaj sitosti i pomažu kod regulisanja telesne težine.

 

  • Đumbir

 

Čaj od đumbira često se koristi da se otera glad
Čaj od đumbira često se koristi da se otera gladfoto: Konstantin Tronin/Shutterstock

Ovaj koren ima blagotvorno dejstvo na zdravlje zahvaljujući svom antizapaljenskom i antioksidativnom dejstvu i bioaktivnim jedinjenjima.

 

Nalazi studije koja je 2018. godine objavljena u magazinu Phytotherapy Research pokazuju da đumbir smanjuje glad, pa nije čudo što se čaj od đumbira često koristi za zavaravanje gladi.

 

  • Voda

 

povišen unos vode veoma je značajan za telo
povišen unos vode veoma je značajan za telofoto: wavebreakmedia/Shutterstock

Tečnost bez koje nema života ima mogo pozitivnih dejstava na organizam, a obično se veruje da što više vode pijemo – to ćemo biti manje gladni. TO, tehnički, nije istina, ali studije su pokazale da povećan unos vode može da pomogne u smanjenju apetita.


Tako je manja studija stručnjaka Univerziteta u Lafborou objavljena 2016. u listu European Journal of Nutrition pokazala da učesnici istraživanja koji su neposredno pre jela pili po dve čaše vode potom jeli 22 posto manje od onih koji nisu.

 

  • Proteini

 

Proteni mogu da smanje unos hrane u narednom obroku, pa se meso i jaja često preporučuu za doručak
Proteni mogu da smanje unos hrane u narednom obroku, pa se meso i jaja često preporučuu za doručakfoto: Jacek Chabraszewski/Shutterstock

Kako piše medicinska platforma Healthline, više naučnih studija je dokazalo da pojačan unos proteina putem ishrane može da produži sitost, snizi nivo hormona gladi i potencijalno utiče na to da u narednom obroku pojedemo manje.

 

Dakle, meso i jaja su odličan izbor za ručak ako želite da vam večera bude manje obilna.

 

  • Hrana bogata vlaknima

 

Voće i povrće koji su bogati vlaknima odlično su rešenje tokom dijete
Voće i povrće koji su bogati vlaknima odlično su rešenje tokom dijetefoto: Shutterstock

Kao i u slučaju potkožnih masti, koje su vidljive, ishrana i životni stil igraju ključnu ulogu u eliminaciji visceralnih masnoća, a nutricionistkinja Natali Komova nedavno je objasnila za Express najjednostavniji način da ih se rešimo bez gladovanja – tako što ćemo birati hranu koja deluje tako što smanjuje visceralnu masnoću, odnosno namirnice koje imaju mnogo vlakana.


Smanjenje abdominalne masti je među glavnim ciljevima prilikom mršavljenja, za većinu ljudi. Postoji više načina da se salo na stomaku smanji, a to podrazumeva i konzumiranje zdrave hrane – kaže Komova.


Ona preporučuje da se u tom slučaju pojača unos namirnica koje obiluju rastvorljivim vlaknima, koja će pomoći da se masti na stomaku sagore brže.

 

 

makonda-tracker