kako ga vi jedete?

Da li je SPANAĆ zdraviji sirov ili kuvan? Evo šta sve treba da znate o hranljivosti povrća koje daje snagu

0

Spanać spada u hranu koju obično minimalno termički obrađujemo da bismo sačuvali njegovu nutritivnu vrednost. Da li je to dobra ideja?

Spanać se može jesti i sirov i termički obrađen
Spanać se može jesti i sirov i termički obrađenfoto: Elena Veselova/Shutterstock

Kao što je svakom ljubitelju "Popaja" poznato, spanać nam daje snagu.


Ovo lisnato zeleno povrće obiluje vitaminima i mineralima, uključujući i značajne količine gvožđa, što ga čini odličnim dodatkom ishrani. Ipak, to važi samo ako ga pripremate pravilno.


U 100 spanaća nalazi se:

 

  • 23 kalorije
  • 91 posto vode
  • 2,9 grama proteina
  • 3,6 grama ugljenih hidrata
  • 0,4 grama šećera
  • 2,2 grama vlakana
  • 0,4 grama masti


Poznato je da određene namirnice termičkom obradom gube hranljive materije, a spanać spada u red takve hrane.


Kuvanje povrća može da dovede do gubitka vitamina rastvorljivih u vodi – ističe nutricionistkinja Samara Abot iz Severne Karoline.

 

To znači da je sirov spanać generalno zdravija opcija od kuvanog, ali su pojedina istraživanja pokazala da kuvanje može da poveća njihov sadržaj antioksidanasa jer zagrevanje razbija ćelijske zidove i omogućava antioksidansima da se oslobode.


Ipak, sirovi spanać sadrži više oksalne kiseline, organskog jedinjenja koje se nalazi u mnogim lisnatim zelenim biljkama, uključujući i spanać.

 

Sirovi spanać ima više hranljivih materija, ali se kuvanjem povećava količina antioksidanasa u njemu
Sirovi spanać ima više hranljivih materija, ali se kuvanjem povećava količina antioksidanasa u njemufoto: Sea Wave/Shutterstock

Oksalati inhibiraju apsorpciju esencijalnih hranljivih materija, poput kalcijuma i gvožđa, a medicinska platforma Healthline ističe da se oni mogu vezati za minerale u crevima i sprečiti ih da se apsorbuju.

 

Iako je prilično bogat gvožđem i kalcijumom, to znači da oksalna kiselina može da spreči organizam da iskoristi minerale. Umesto toga, dolazi do formiranja kalcijum oksalata, koji su kada se nagomilaju uzrok oko 75 posto slučajeva kamena u bubregu.


Međutim, kuvanjem se gubi od 5 do 52 odsto oksalne kiseline.


Uz to, konzumiranjem kuvanog spanaća apsorbuje se više vitamina A i E, proteina, vlakana, cinka, tiamina...


Dakle, koji je najbolji način da se priremi spanać?


Ključ je u balansu! Kombinujte, eksperimentišite, probajte recepte i s termički obrađenim spanaćem i sa sirovim, ali je jedno najvažnije – bilo bi dobro da vam bude redovno zastupljen u ishrani.

 

 

makonda-tracker