jeste li ga probali?

1 kašičica koštaće vas oko 10 dinara, a efekti su NEVEROVATNI! Ovaj moćni začin pomaže u topljenju sala na stomaku

0

Glavni sastojak sve popularnijeg azijskog začina pokazao se vrlo efikasnim u topljenju masnoća i smanjenju indeksa telesne mase

Salo sa stomaka se najteže skida, a pravilna ishrana vam je u tome veliki saveznik
Salo sa stomaka se najteže skida, a pravilna ishrana vam je u tome veliki saveznikfoto: DG FotoStock, Shutterstock

Visceralne masti ne sagorevaju se lako, ali nam pravi izbor namirnica može pomoći u tome.


Pored onih masti koje su jasno vidljive okom i zbog kojih dolazimo u situaciju da nemamo šta da obučemo i ne osećamo se dobro u svojoj koži, posebno su opasne skrivene, visceralne masti, odnosno one koje se skladište duboko u stomaku.


Ovo su masnoće koje aktivno doprinose povećanju rizika za razvoj ranih oboljenja i zdravstvenih tegoba – povišenog krvnog pritiska, insulinske rezistencije, srčanog udara, dijabetesa tipa 2, šloga, zapaljenskih procesa itd.


– Smanjenje abdominalne masti je među glavnim ciljevima prilikom mršavljenja, za većinu ljudi. Postoji više načina da se salo na stomaku smanji, a to podrazumeva i konzumiranje zdrave hrane – rekla je nedavno nutricionistkinja Natali Komova za britanski Express.

 

Visceralne masti su one koje se skladište duboko u stomaku.
Visceralne masti su one koje se skladište duboko u stomaku.foto: SewCream/Shutterstock

Jedna od namirnica koje mogu biti važan saveznik u topljenju visceralnih masnoća jeste kurkuma, sve popularniji začin za koji je dokazano da ima mnogo pozitivnih efekata na organizam.


Šta je kurkumin?


Višegodišnja zeljasta biljka kurkuma (lat. Curcuma longa) potiče iz tropske Južne Azije, a pripada familiji đumbira. Njoj se pripisuje mnogo supermoći, a uglavnom ih duguje svom glavnom aktivnom sastojku – kurkuminu, supstanci koja kurkumi daje prepoznatljivu žutu boju. Uz to sadrži i ugljene hidrate, minerale, proteine, esencijalna ulja, smolu...


Za kurkumin je poznato da sadrži jedinjenja koja imaju antizapaljensko, antibakterijsko, antiseptično i antiviralno dejstvo, a brojna istraživanja pokazala su da blagotvorno deluje na zdravlje srca, simptome menopauze, protok žuči u gastrointestinalni sistem i još mnogo toga.

 

Glavni aktivni sastojak kurkume je kurkumin, koji ima mnoga pozitivna dejstva
Glavni aktivni sastojak kurkume je kurkumin, koji ima mnoga pozitivna dejstvafoto: Shutterstock

Kako kurkumun utiče na sagorevanje masti?


Kako ukazuje novija naučna studija, objavljena u medicinskom listu Phytotherapy Research, suplementacija kurkuminom može da deluje pozitivno i na topljenje visceralnihi masti.


Zanimljivo, istraživanje nije sprovedeno s ovim ciljem, već kako bi se utvrdili efekti kurkumina na masnu jetru.

 

Tim naučnika je želeo da otkrije i uticaj ovog aktivnog sastojka na indeks telesne mase, telesnu težinu i obim struka kod pacijenata koji imaju masnu jetru, a tokom istraživanja su primetili da se učesnicima studije brže tope visceralne masti zbog konzumiranja kurkumina.


Propisana doza kurukumina je kod 520 učesnika studije varirala između 70 i 3.000 mg dnevno, a suplemente su koristili od osam do 12 nedelja. Za to vreme, obim struka i indeks telesne mase smanjili su im se značajno, ali stručnjaci napominju da treba uzeti u obzir da je reč isključivo o pacijentima koji pate od nealkoholne masne jetre.


Međutim, i drugo istraživanje, čiji su nalazi objavljeni u naučnom listu European Review for Medical and Pharmacological Sciences, pokazalo je da uzimanje kurkumina dvaput dnevno može da smanji masnoću u predelu stomaka.

 

Glavni aktivni sastojak kurkume je kurkumin, koji ima mnoga pozitivna dejstva
Glavni aktivni sastojak kurkume je kurkumin, koji ima mnoga pozitivna dejstvafoto: Shutterstock / NIKCOA

Iako preliminarni, naši nalazi ukazuju da se bioraspoloživi oblik kurkumina dobro toleriše i može pozitivno da utiče na kontrolu težine kod gojaznih ljudi – navode autori studije.

 

Pri tome, ako ne želite da pijete suplemente ili vaš lekar smatra da to nije dobra ideja, značiće vam i da samo dodate svojoj ishrani kurkumu ili da pijete moćni čaj od kurkume!

 

Teglica od oko 50 grama kurkume košta od 170 do 230 dinara, što znači da je prosečna cena oko 200 dinara, a jedna kašičica ima oko 2,5 grama kurkume i ne može da iznosi više od 10 dinara. To ovaj začin čini vrlo povoljnim načinom da poboljšate svoje zdravlje!

 

 

makonda-tracker