(video)

Ubacite ovo u rernu pre spavanja i dočekaće vas ČISTA! Najbrži trik za svetu za blistav šporet bez masnoće

0

Kako očistiti rernu bez ribanja? 

foto: Creativa Images/Shutterstock
foto: Creativa Images/Shutterstock

Čišćenje rerne nikad nije zabavno, ali ako probate ovaj trik možete biti najakraće moguće – ona će se maltene očistiti sama!


Postoji mnogo zanimljivih i vrlo jednostavnih trikova koji vam mogu pomoći da se rešite tvrdokornih masnoća bez preteških hemikalija, a jedna tiktokerka predstavila je svoj metod, koji podrazumeva da se pećnica ne riba, i oduševila svoje pratioce.

 

Glavna "caka" je upotreba sode bikarbone, sredstva koje se koristi za maltene sve: higijenu doma, negu lica, izbeljivanje kose... U čemu je trik?

 

Zašto soda bikarbona i sirće tako dobro čiste zajedno?


Soda bikarbona je, zapravo, natrijum-bikarbonat, a u kombinaciji sa alkoholnim sirćetom čini da uspešno "manipulišemo" molekulima. Soda je sasvim suprotna od sirćeta, iako je oštrija od njega, i deluje tako što "rastvara organsku materiju", kaže profesorka hemije na Državnom univerzitetu u Oregonu Mej Niman.

 

Rerna, Šporet
foto: Gleb Usovich/Shutterstock

Sirće i soda bikarbona se nalaze na suprotnim stranama pH skale, odnosno mere koliko je neka supstanca kisela ili bazna. Kao bazna, soda bikarbona rastvara organska jedinjenja koja čine prljavštinu, masnoću i sl, a mineralna struktura njenih čestica obezbeđuje nežno čišćenje bez ogrebotina. Kao kiselina, sirće dalje razlaže minerale, a kombinovanje ovih sastojaka daje neverovatne rezultate! Kada se soda bikarbona pomeša sa sirćetom, kiselina razgrađuje sodu bikarbonu, oslobađajući gas ugljen-dioksida, koji pomaže da se nečistoća u potpunosti ukloni.

 

Kako očistiti rernu sodom bikarbonom i sirćetom?


Sastojci:

 

  • pola šoljice sode bikarbone
  • jedna kašika deterdženta za pranje sudova
  • malo vode
  • kašika sirćeta

 

Kako se koristi?


Nanesite ovu smesu na zidove rerne i ostavite da deluje preko noći. Sutradan samo uzmite krpu i brišite pećnicu sve dok ne uklonite mešavinu u potpunosti, a zatim je prebrišite krpom natopljenom sirćetom.


Evo kako to izgleda.

@mama_mila_ Oven cleaning made easy ✨ follow for more home tips and tricks ✨ #cleaningtiktok #cleaninghacks #homehacks #homerefresh #cleaningtips ♬ I'm So Pretty - REYANNA MARIA

 

makonda-tracker