korisno za zdravlje

Može izazvati TRAJNI PROBLEM sa SRCEM i BUBREZIMA? Ako imate visok ŠEĆER ovaj hleb NIKAKO NE SMETE da jedete

0

Morate obratiti pažnju na ovu namirnicu jer može napraviti neprijatnosti vašem organizmu. 

foto: Natalia Hrynovets/Shutterstock
foto: Natalia Hrynovets/Shutterstock

Neprestvano treba da vodimo računa o hrani koju unosimo u organizam, odnosno koju jedemo. Određene namirnice imaju veliku količinu ugljenih hidrata koji su neophodni našem telu, ali u nekim slučajevima njihova koncentraciju u nekim namirnicama mogu loše uticati na vaš orgnizam, posebno u slučaju kada morate da kontrolišete visok nivo šećera u krvi.

 

 

Hleba možemo naću u različitim oblicima, ali i različitog sastava. Jedni su bolji i zdraviji od drugih, a ako je suditi po rečima doktorke Lise Jang najgori za šećer u krvi je hleb od rafinisanih žitarica bez dodatih vlakana.

 

— Ljudi sa visokim šećerom u krvi treba da jedu hleb bogat vlaknima, sa najmanje tri grama vlakana po kriški — rekla je doktorka.

 

Neophodno je paziti šta unosimo u organizam, jer preterano konzumiranje dodatnih šećera mogu izazvati hiperglikemiju koja može trajno oštetiti vaše zdravlje ukoliko se ne leči na vreme, odnosno napraviti problem sa srcem i bubrezima. 

 

Hleb
foto: Shutterstock/Timmary

 

Postoje dve vrste ugljeni hidrati a to su prosti i složeni. Jednostanostavni se sastoje od šećera poput fruktoze i glukoze, koji imaju jednostavnu hemijsku strukturu koja se sastoji od samo jednog šećera ili dva šećera.

 

Složeni imaju složenu hemijsku strukturu sa tri ili više šećera povezanih zajedno. Znači da imaju manji neposredni uticaj na šećer u krvi koji uzrokuju da on postepeno raste, piše Kurir.

 

Prema Harvardu hrana poput belog hleba se brzo probavlja i uzrokuje značajne flukacije šećera u krvi. Što može dovesti do povećanog rizika od dijabetesa tipa 2, bolesti srca i prekomerne težine.

 

 

 

makonda-tracker