probajte već danas

Uhvatila vas je kiša? Evo kako spasiti natopljenu obuću tako da izgleda kao nova

0

Ne morate zauvek da se rastanete od cipela i patika u koje je ušla voda! Probajte ove brze trikove, uz koje će vaša omiljena obuća izgledati savršeno i posle letnjeg pljuska

foto: Sornn/Shutterstock
foto: Sornn/Shutterstock

Kraj leta donosi nam prijatnije temperature, ali i češće pljuskove, što znači da moramo da bude oprezniji s obućom.


Ipak, koliko god pazili gde gazimo, ponekad je nemoguće ne stići kući potpuno mokrih stopala i, naizgled, uništene obuće! Srećom, postoji nekoliko caka koje vam mogu pomoći da patike i cipele izgledaju kao nove.

 

  • Prvi korak: Uklonite tečnost i višak vlage


Ukoliko vam je obuća puna vode, prva stvar koju uradite kad dođete kući jeste da se pozabavite njom kako biste joj produžili vek.

 

Dobro je očistite i spolja i iznutra, a obavezno uklonite svu prljavštinu, blago, trunčice, pesak, sve što ne treba da se nalazi u i na obući. Ako ne požurite, nečistoća će se osušiti, a onda će biti još teže ukloniti je.

 

Mokra obuća
foto: Pefkos/Shutterstock
  • Drugi korak: Skinite pertle

 

Pertle na kožnim cipelama obično su pamučne ili napravljene od nekog drugog prirodnog vlakna. Ako ih skinete, omogućićete obući da se brže osuši umesto da zadržava vlažnost oko i ispod pertli.

 

  • Treći korak: Izvadite uložak

 

Ako vam je obuća natopljena, verovatno se velika količina tečnosti zadržala između uloška i dna obuće. Zato obavezno izvadite uložak da bi se cipela pravilno provetrila, a ako to uradite kada vaša obuća ponovo bude čista iz nje se neće širiti neprijatan miris, niti će da se iskrivi.

 

Nakon što izvadite uložak, obrišite unutrašnjost cipela mekanom i suvom krpom ili ubrusom.

 

  • Četvrti korak: Podignite obuću

 

Ukoliko ostavite cipele ili patike na podu, vlaga će otati "zatočena" između đona i poda, zbog čega bi đon mogao da se iskrivi, a užasan miris sasvim izvesno zadrži na vašoj obići.

 

Mokra obuća
foto: BOOCYS/Shutterstock

Obavezno obrišite đon da biste ukloniti svu prljavštinu, pa podignite obuću tako da i on može da se osuši. Idealno je ako imate mrežasti ili rešetkasti stalak za obuću, a od pomoći je i da jednostavno položite obuću na stranu kako bi se ravnomerno sušili i đonovi i unutrašnjost.

 

  • Peti korak: Napunite obuću izgužvanim novinama

 

Ovo je sjajan i jednostavan trik koji ne košta ništa: iskoristite stare novine kao sredstvo za upijanje viška vlage!


Ukoliko primetite da su natopljene, zamenite već iskorišćene novine drugima, a obavezno ih stavite da suvo i hladno mesto.


Napomena: Ni slučajno ne korisitite neki veštački izvor toplog vazduha za sušenje, poput fena, grejalica i sl, jer će tako doći do oštećenja obuće.

 

 

makonda-tracker