RECEPT

Zdrav i hranljiviji od običnog, a ne mesi se: Domaći hleb bez kvasca s posebnim sastojkom koji mu daje neodoljiv ukus

0

Domaći hleb je pomalo otišao u zaborav, međutim i dalje postoje nezaboravni recepti zbog kojih ćete privremeno zaboraviti na pekaru.

foto: Yuganov Konstantin/Shutterstock
foto: Yuganov Konstantin/Shutterstock

Hleb je nezaobilazna namirnica u svakom obroku, a iako ima onih koji ga izbegavaju i uzimaju razne druge njegove varijante, ipak u konkurenciji sa domaćim hlebom, gube svi.

 

Poslednjih godina je popularan recept za hleb bez kvasca koji je isto tako hranljiv i ukusan, a oduševio je ljude širom sveta.

Sastojci:

 

  • speltino brašno 200 g
  • ječmeno brašno 50 g
  • mlaka voda 250 ml
  • ulje 1 kašika
  • semenke golice 1 kašika
  • semenke suncokreta 1 kašika
  • mleveni lan 1 kašika
  • susam 1 kašika
  • prašak za pecivo 1/2
  • soda bikarbona 1 kašičica
  • so 1 kašičica

 

Priprema:

 

U jednoj posudi promešajte obe vrste brašna dodajte semenke, prašak za pecivo i sodu, pa opet promešajte. Zatim sipajte ulje i vodu i nekoliko minuta sve mešajte, pa ostavite da odstoji malo više od sat vremena. Smesu prebacite u kalup za hleb obložen pek-papirom i pecite na 250 stepeni oko sat vremena.

 

 

makonda-tracker