Domaći hleb je pomalo otišao u zaborav, međutim i dalje postoje nezaboravni recepti zbog kojih ćete privremeno zaboraviti na pekaru.
Hleb je nezaobilazna namirnica u svakom obroku, a iako ima onih koji ga izbegavaju i uzimaju razne druge njegove varijante, ipak u konkurenciji sa domaćim hlebom, gube svi.
Poslednjih godina je popularan recept za hleb bez kvasca koji je isto tako hranljiv i ukusan, a oduševio je ljude širom sveta.
Sastojci:
- speltino brašno 200 g
- ječmeno brašno 50 g
- mlaka voda 250 ml
- ulje 1 kašika
- semenke golice 1 kašika
- semenke suncokreta 1 kašika
- mleveni lan 1 kašika
- susam 1 kašika
- prašak za pecivo 1/2
- soda bikarbona 1 kašičica
- so 1 kašičica
Priprema:
U jednoj posudi promešajte obe vrste brašna dodajte semenke, prašak za pecivo i sodu, pa opet promešajte. Zatim sipajte ulje i vodu i nekoliko minuta sve mešajte, pa ostavite da odstoji malo više od sat vremena. Smesu prebacite u kalup za hleb obložen pek-papirom i pecite na 250 stepeni oko sat vremena.