ne zaboravite ga

Iz njega vrebaju OPASNE BAKTERIJE: Kako i čime temeljno očistiti frižider za manje od 15 minuta?

1

Mnogi ponekad zanemaruju frižider, jedan od delova doma koji treba najredovnije održavati čistim jer se u njemu bakterije iz ostataka hrane brzo šire i razmnožavaju, a sve dospeva pravo u naše stomake

foto: Gorodenkoff/Shutterstock
foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Čišćenje frižidera možda nije najzabavniji kućni posao, ali je jedan od najvažnijih!

 

Budući da je to mesto na kom držimo hranu, ono što unosimo u organizam je direktno izloženo dejstvu štetnih bakterija, pa je neophodno uklanjati ih efikasnim sredstvima za dezinfekciju. Obično se savetuje da bi frižider trebalo temeljno očistiti makar jednom u tri meseca, ali sigurno neće škoditi da to učinite i češće.

 

  • Zašto čistiti frižider?


Pored toga što je važno pratiti rok trajanja namirnica u frižideru, izuzetno je bitno redovno ga čistiti kako biste uklonili sve eventuelne nečistoće i usporili širenje i rast bakterija.

 

  • Koje proizvode koristiti za čišćenje frižidera?


Pošto je osnovna namena frižidera čuvanje hrane i produžavanje njenog veka, najbezbednije je koristiti 100% prirodne proizvode, najbolje prirodna i domaća sredstva. Na taj način ćete izbeći kontaminaciju hrane proizvodima koji su štetni po zdravlje.

 

Sredstvo za čišćenje frižidera, Čišćenje frižidera
foto: Sergiy Akhundov/Shutterstock
  • Domaća tečnost za pranje frižidera

 

Sastojci:

  1. pola šolje sirćeta
  2. pola šolje vruće vode
  3. 1 kašičica sode bikarbone
  4. 1 kašičica soka od limuna

Priprema


Sodu bikarbonu dobro razmutite u vodi, pa prelijte sirćetom i sokom od limuna. Budući da će odmah početi da peni, najbolje je da koristite neki dubok i širok sud, poput lavora ili velike činije, a potom kad se "smiri" prelijete u dublju bocu sa raspršivačem.

 

  • Šta treba da uradite pre nego što počnete čišćenje?


Izvadite svu hranu, pa isključite frižider i sačekajte da se temperatura približi sobnoj.


Potom izvadite sve pregrade, poput fioke za voće i staklenih polica, poprskajte ih sredstvom od sirćeta i ostavite sa strane.


Potom poprskajte po unutrašnjosti frižidera i ostavite da deluje oko 15 minuta.

 

frižider, hrana, namirnice, čuvanje hrane, skladištenje hrane
foto: Shutterstock
  • Kako očistiti frižider iznutra?


Nakon što je sredstvo počelo da deluje, odnosno polako ubija bakterija u vašem frižideru, počnite da trljate mekom stranom sunđera. Ukoliko naiđete na neku tvrdokornu mrlju, tragove masnoće i ostataka hrane i sl, poprskajte još malo domaćeg proizvoda za dezinfekciju i slobodno protrljajte nežno grubom stranom sunđera.


Ni slučajno ne zaboravite delove koje često previdimo, poput gumenog dihtunga na vratima.


Nakon što pređete preko svih unutrašnjih zidova frižidera, obrišite sve krpom od mikrofibera nakvašenom toplom vodom i ostavite da se suši.
Isto ponovite i sa spoljašnjim delovima frižidera.


U međuvremenu, dobro istrljajte i sve delove koje ste izvadili, najpre sunđerom, a potom mekom krpom, pa obrišite suvom krpicom. Zatim vratite ove delove u frižider i to je sve!

 

 

makonda-tracker