vodite računa

Šta kada vam fali KLJUČNI MINERAL? Simptomi nedostatka GVOŽĐA koji upozoravaju organizam i telo

0

Minerali za naš organizam imaju izuzetan značaj, a njihova uloga je nezamenljiva za naše zdravlje i imunitet. Među njima se, od ključne važnosti, izdvaja gvožđe.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Nedostaci gvožđa ogledaju se u tome kada, jednostavno, u telu nema dovoljno ovog minerala. Našem telu je potrebno gvožđe kako bi se stvorio hemoglobin, pomoću kog se prenosi kiseonik kroz telo.

 

 

Ukoliko telo ne proizvede dovoljno hemoglobina, naše tkivo i mišići ne mogu dobiti dovoljno kiseonika kako bi bili sposobni da efektivno rade, a onda slede opšta slabost tela i umor. Ovakvo stanje često vodi i to anemije; mada ima više različitih tipova anemije, ona koja je uzrokovana deficitom gvožđa je najčešća u svetu.

 

Neki uzroci nedostatka gvožđa ogledaju se u neadekvatnom unosu gvožđa zbog ishrane koja ne obezbeđuje potreban unos nutrijenata, upali i bolestima creva, uvećanim potrebama za gvožđem tokom trudnoće, gubitku krvi usled obilnih menstruacija ili unutrašnjeg krvarenja... Nedostatak gvožđa može da utiče na kvalitet vašeg života.

 

gvožđe, Gvožđe u ishrani, Hrana bogata gvožđem, Namirnice koje sadrže gvožđe, Fe
foto: Shutterstock

Znaci i simptomi zavise od ozbiljnosti anemije, koliko brzo se razvija, vaših godina, uopštenog zdravstvenog stanja, a u nekim slučajevima čak ni ne postoje simptomi.

 

Obratite pažnju na sledeće simptome. Ukoliko mislite da vama fali gvožđa u organizmu, obavezno pogledajte koje namirnice su bogate gvožđem.

 

  • Umor

 

Najčešći simptom nedostatka gvožđa jeste uopšteni umor tela. To je zbog toga što manjak kiseonika dopire do tkiva, te su ona lišena energije.

 

  • Bledilo

 

Bledilo u područjima kao što su lice, predeo ispod očiju, čak i nokti, može biti sajt blažeg ili ozbiljnijeg nedostatka gvožđa. Ovo je uzrokovano niskim nivoom hemoglovina, koji krvi daje njenu crvenu boju.

 

  • Kratak dah

 

Još jedan znak je kratak dah, s obzirom na to da nizak nivo hemoglobina znači da telo nije u stanju da prenese kiseonik do mišića i tkiva na efektivan način.

 

Glavobolja, Visok pritisak
foto: Shutterstock

 

  • Glavobolja i vrtoglavica

 

Glavobolja i vrtoglavica može biti znak nedostatka gvožba. Manjak hemoglobina može značiti da nedovoljno kiseonika dopire do mozga, što utiče da krvni sudovi otiču i stvaraju pritisak.

 

  • Lupanje srca

 

Srce, usled nedostatka gvožđa, mora da radi mnogo više kako bi prenelo kiseonik po telu. To vodi i do neregularnih ili brzih otkucaja srca, čak i do šumova i, uopšteno, problema sa srcem.

 

  • Suva i oštećena kosa i koža

 

Koža i kosa mogu dobiti manje kiseonika iz krvi usled nedostatka gvožđa, što čini da postaju suve i oštećene. U ozbiljnijim slučajevima dolazi i do gubitka kose.

 

  • Otečeni i bolni jezik i usta

 

Bolna, otečena usta i jezik, ispucali uglovi usana, mogu biti simptom anemije usled nedostatka gvožđa.

 

  • Nemirne noge

 

Ljudi koji pate od anemije usled nedostatka gvožđa imaju sindrom nemirnih nogu, što znači da imaju snažan nagon da ih pomeraju dok se odmaraju.

 

  • Krti nokti 

 

Krti i nokti u obliku kašike mogu biti indikator ozbiljnog deficita gvožđa i anemije uzrokovane njime.

 

 

makonda-tracker