važno je da znate

Koje su moguće posledice PROŠIRENIH VENA? Ovo naizgled bezazleno stanje može da izazove brojne komplikacije

0

Jedno od najčešćih oboljenja venskog sistema – proširene vene – obično se smatra stanjem koje ne izaziva veće probleme. Ipak, ne dajte da vas zavara to koliko je učestalo.

foto: GBALLGIGGSPHOTO/Shutterstock
foto: GBALLGIGGSPHOTO/Shutterstock

Varikozne vene, koje se još nazivaju proširenima, dominantno su oboljenje površnog venskog sistema. Ovim terminom označavaju se vene koje su vijugave, dilatirane i prominentne na donjim ekstremitetima.


Kako izgledaju proširene vene?


Ovakve vene su jasno vidljive na koži, obično plave ili ljubičaste boje, a izgledaju ispupčeno i uvrnuto. Obično ih prate bolovi u nogama, svrab, suva koža oko problematične regije, oticanje, osećaj težine u nogama itd.


Proširene vene mogu se javiti i bez bilo kakvih simptoma, a iako su na nogama najvidljivije, mogu se pojaviti bilo gde na telu.

 

Zašto nastaju proširene vene?


Nauka još uvek nije do kraja objasnila i razumela etiologiju proširenih vena, a najzastupljenije su dve teorije o njihovim uzrocima.


Po jednoj, veruje se da je izazivač ovog stanja insuficijencija valvula (ventila) u glavnim stablima safenskih vena , jer one omogućavaju da se krv vraća i venski pritisak povećava. Što se tiče druge teorije, ona proširene vene objašnjava slabošću venskih zidova, pri čemu dolazi do dilatacije određenih delova vena i insuficijencije valvula.

 

Proširene vene, Varikozne vene
foto: Troyan/Shutterstock

Koji su faktori rizika?


Šta god tačan uzrok bio, poznato je koji su faktori rizika za pojavu proširenih vena, a najznačniji su:

 

  • ženski pol (žene obolevajui šest puta više nego muškarci)
  • trudnoća (najčešće se javljaju posle 2. ili 3. trudnoće)
  • posao na kom se dugo stoji (frizeri i sl.)
  • gojaznost

 

Koje su moguće posledice proširenih vena?


Ukoliko se ne leče, proširene vene uglavnom mogu dovesti do problema sa cirkulacijom krvi. Moguće komplikacije su i:

 

  • Promena boje kože

 

kada krv i hranljive materije ne cirkulišu pravilno, može doći do promena na koži. Skupljanje krvi u venama, takođe, može da utiče na susedna meka tkiva, dok naslage gvožđa menjaju boju kože.

 

Proširene vene, Varikozne vene
foto: vasara/Shutterstock

Isprva, koža izgleda crvenkasto oko članka i donjih listova, nakon čega se, u slučaju da je stanje nelečeno, postepeno pogrošava i koža postaje smeđa.
Menja se i tekstura kože, pa ona postaje suva i tvrda, a samim tim je i osetljivija i podložnija infekcijama.

 

  • Venski čir na koži

 

Kako je zdravlje kože narušeno, ona je sklonija povredama, pa se tako može desiti da prokrvarite dok se češete. Problem je i cirkulacija, pa takva rana zarasta sporo, a mogu da nastanu čak i otvorene rane, koje se, dalje, lako inficiraju.

 

Takozvani venski čir je promena koja se često ponavlja i nakon izlečenja, a jedna studija je pokazala da do 48% venskih čireva ima recidiv do pete godine nakon ozdravljenja.

 

 

Pošto se krv skuplja u nogama i gležnjevima, postoji rizik da se formira krvni ugrušak, odnosno tromb, a neki od simptoma su topla koža, otok, bol i grčevi.

 

Tromboza, Tromb u nozi, Tromb, trombofilija
foto: Albina Gavrilovic/shutterstock

Ugrušci koji se formiraju u dubljim venama, odnosno daleko ispod kože, izazivaju tzv. duboku vensku trombozu, ozbiljno zdravstveno stanje koje je opasno po život jer tromb može da se odvoji i kroz krvortok dospe u pluća, što za posledicu ima fatalnu plućnu emboliju.

 

  • Hronična venska insuficijencija

 

Ovo stanje ometa način na koji koža razmenjuje kiseonik, hranljive i druge materije s krvlju, a kada je ova razmena prekinuta na duže vreme, posledice su otoci i razne vidljive promene na koži u vidi ljuspanja, rana, crvenila, zatezanja...

 

 

makonda-tracker