Čak i najvrsniji kuvari umeju da padnu na testu kupus salate! Kako je začiniti tako da svega bude taman?
Kupus spada u niskokalorične namirnice — u 100 grama sadrži 25 kalorija, a čak 92 odsto ovog povrća je voda.
On obiluje vitaminima, na prvom mestu C, K i B6, a u najvećoj meri od minerala ima kalijum i mangan. Važno je pomenuti i obilje folata, čiji je kupus odličan izvor.
Zbog svog bogatog sastava, kupus je odličan izbor za jačanje kostiju, imuniteta, borbu protiv upalnih procesa u organizmu, smanjenje holesterola, mršavljenje...
Jedan od omiljenih načina za uživanje u kupusu jeste kupus salata, koja je neizostavna na trpezi u prolećnim i letnjim danima, ali čak i najumešniji u kuhinkji često omanu u njenoj pripremi.
Kako napraviti savršenu salatu od kupusa, tako da ničega ne bude ni previše ni premalo?
Kafanska kupus salata
Sastojci:
- glavica kupusa
- 5 kašika ulja
- 5 kašika blažeg sirćeta
- so i biber po ukusu
- prstohvat šećera
Priprema
Ukloniti spoljno lišće s kupusa, pa ga oprati i sitno iseckati.
Dodati prstohvat soli i šećera, pa dobro izgnječiti kupus rukama i ostaviti da odstoji nekoliko minuta. Zatim sipati ulje, ostaviti minut, pa potom i sirće i sve dobro promešati.
Većina pravi grešku u tome što prvo stavi sok, pa tečne sastojke, koji zatim "isperu" so i oteraju je na dno činije. Zato na kraju treba sipati ostatak soli i, po želji, bibera.
Ukoliko želite posebno da dekorišete svoju kupus salatu, narendajte malo šargarepe.