U jesenjim i zimskim mesecima ne jede se samo turšija ― postoje vrlo interesantne sveže varijante za domaće salate koje će vas iznenaditi ukusom, a na organizam deluju snažno
Nutricionistkinja Marisa Mur preporučuje da u zimske salate ubacite pomorandže, a ako želite da postignete još zanimljiviji ukus obavezno u njih stavite mandarine. Ona je osmislila interesantan recept koji pruža obilje vitamina C.
― Ova salata sadrži sveže mandarine i njihov sok je zamena za sirće i daje dodatnu dozu vitamina C, koji jača imuni sistem ― kaže Murova.
Naime, u samo dvema manjim mandarinama naći ćete oko 40,6 miligrama ovog vitamina, a on će pomoći i u "prijemu" gvožđa.
― Vitamin C je ključan za zdravlje ćelije i lečenje, a može da pomogne i u apsorpciji gvožđa iz biljaka kada se jedu zajedno ― napominje Murova.
Dodajte tome čudotvorni kelj, s njegovih 120 miligrama vitamina C i 491 miligram kalijuma u sto grama i imate zdravu salatu, a uz malo semenki bundeve ― koje u 100 grama imaju 262 miligrama magnezijuma, 55 grama kalcijuma i 919 miligrama kalijuma ― loših strana nema.
Sastojci:
- 100 grama kelja, sitno seckanog
- 1 kašika ekstradevičanskog maslinovog ulja
- 2 male mandarine, očišćene i iseckane
- 30-40 grama semenki bundeve
- soli po ukusu
Dresing od mandarine:
- 2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
- 2 kašike sveže deđenog soka od mandarina
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 1 kašika meda
- soli i bibera po ukusu
Priprema
Pomešajte u velikoj čini seckani i obareni kelj s kašikom maslinovog ulja. "Mesite" ga dva minuta, dok ne omekne još malo.
U jednoj tegli pomešajte sastojke za dresing, pa zatvorite i mućkajte dok se ne sjedine. Sipajte u činiju u kojoj je kelj, pa dodajte seckane mandarine i semenke i posolite po želji.
Servirajte uz ribu ili piletinu.