uživajte u toplim noćima

Njihov miris oni NE PODNOSE: 2 neverovatno LEKOVITE biljke za bezbrižno leto i VELIKO ZBOGOM KOMARCIMA

0

Leto je omiljeno godišnje doba, ali uz njega dolaze i dosadni komarci čiji ujedi često budu neprijatni.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Leti koristimo bezbroj preparata za zaštitu protiv komaraca, ali uvek se potkrade taj jedan koji probije sve zaštite.

 

Ujedi komaraca nisu nimalo prijatni, a pored zaraze koju mogu preneti, oni nam kvare i izgled.

Duge letnje noći su idealne za sedenje napolju i uživanje, a kako biste se oslobodili komaraca, najbolje je da posadite dve biljke čiji mirisi ih zasigurno teraju.

 

Neven je dobro poznata biljka čija lekovita dejstva deluju pogodno na organizam, a najbolji je u otklanjanju tegoba sa varenjem. Takođe, snižava i holesterol i krvni pritisak, pa skoro da ne postoji organ na koji neven neće delovati blagotvorno. Međutim, ako niste znali, miris nevena tera komarce. Posadite ovu biljku u baštu i videćete efekte.

 

Žalfija
foto: Instagram/printscreen

Druga korisna biljka je žalfija. Lekovitost biljke žalfije je shvaćena još u srednjem veku kada je Evropa u pitanju, a istočna medicina lekovitost ove biljke prepoznaje vekovima pre nove ere. Arapi su, kao i Kinezi i Rimljani, verovali da je žalfija ključ dugog života. Ima antibakterijska, antifungalna i antivirusna svojstva. Ona je odlična za ispiranje grla, otklanja simptome upale i pomaže telu pri stvaranju imuniteta, i evo još jedno bitno svojstvo, smrt je za komarce. Najbolje je da gajite žalfiju u saksiji u blizini prozora i tako mirisom sprečite komarce da ulaze.

 

Žalfija se koristi i kao dodatak jelima zbog svoje specifične arome, a pored svega ovoga i neven i žalfija estetski deluju lepo, pa će i oplemeniti prostor u kom boravite.

 

 

makonda-tracker