OBRATITE PAŽNJU

Lubenica je prva na listi najzdravijeg slatkog povrća, ali ima izuzetke: 3 NUSPOJAVE za koje VEROVATNO niste znali

0

Lubenica je mnogima omiljena poslastica, a skoro da je leto nezamislivo bez nje i njenih ukusa.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Lubenica je prepuna vitamina i minerala, a zahvaljujući vitaminu C i beta karotenu, ona je odlična za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, a pomaže i u održavanju energije.

 

Zanimljivo je da je pored svih vitamina i minerala, lubenica veća riznica likopena čak i od paradajza, a ljudi pogrešno smatraju da je upravo paradajz bogatiji ovom supstancom. Poznato je da likopen smanjuje rizik od bolesti srca.

Lubenicu čini 92 odsto vode tako da je ona najzaslužnija za hidrataciju i odličan izbor u vrelim letnjim danima. Odlična je i kada je dijeta u pitanju jer jedna šolja lubenice sadrži oko 45 kalorija.

 

Sve blagodeti lubenice i dalje stoje, međutim, ni u čemu ne treba preterivati, pa tako obratite pažnju na neke nus pojave ukoliko je konzumirate u većim količinama.

 

Ona može izazvati probleme sa varenjem, nadimanje i gasove zbog sorbitola, jedinjenja šećera koje ukoliko ga ima u većim količinama, može napraviti problem. Ukoliko planirate da pijete, ne bi trebalo da jedete lubenicu jer likopen u reakciji sa alkoholom može izazvati upalu jetre

 

Još jedna značajna stvar na koju morate obratiti pažnju jeste veliki unos kalijuma. Poznato je koliko lubenica ima kalijuma, a on je bitan za srce. Međutim, prekomeran unos ovog minerala može uzrokovati nepravilan rad srca i slab puls.

 

Prepustite se letnjim uživanjima, ali kao i u svemu ostalom, nemojte preterivati i sve će biti u redu.

 

 

makonda-tracker